Primátor Hřib: Praha je na nepříznivý vývoj šíření koronaviru připravena

30.07.2020 15:17

Bezpečnostní rada hl. m. Prahy na dnešním jednání zrevidovala stav ochranných zdravotních pomůcek. Konstatovala, že Praha je zásobovaná na jeden měsíc dopředu, některé městské příspěvkové organizace až na dva měsíce.

Primátor Hřib: Praha je na nepříznivý vývoj šíření koronaviru připravena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Rozdělování do jednotlivých kategorií stupně rizika podle vládního semaforu je však podle rady stanoveno na základě subjektivního hodnocení. Počet nových přírůstků nakažených je v Praze stabilizovaný, včera nedošlo k potvrzení exponenciálního růstu nemocných. Situaci však hlavní město společně s hygienickou stanicí bedlivě sleduje.

„Rád bych veřejnost ujistil, že Praha je na možný nepříznivý vývoj šíření koronaviru připravena, a to i díky úzké spolupráci s hygieniky, složkami Integrovaného záchranného systému a dobrovolníky, které si osobně velmi vážím. I nadále prosím Pražany a návštěvníky hlavního města o dodržování platných preventivních opatření a základních hygienických pravidel. K omezení dalšího šíření koronaviru může každý z nás přispět vlastní disciplínou a ohleduplností k druhým,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

„V otázce vládního semaforu vnímám jako zásadní problém dělení do různých kategorií rizika. Rozhodují o tom totiž kritéria, ve kterých mají největší podíl subjektivní úvahy. Měli bychom se rozhodovat na základě dat, a nikoli dojmů,“ dodal primátor Hřib.

Hlavní město má podle pokynu ministerstva zdravotnictví v současnosti zásoby ochranných pomůcek na jeden měsíc. Mezi nimi je například 800 tisíc jednorázových ústenek, 300 tisíc respirátorů typu FFP2, 50 tisíc litrů dezinfekce, milion jednorázových rukavic, 40 tisíc ochranných plášťů nebo 40 tisíc ochranných brýlí. Tyto zásoby by byly v případě potřeby určeny pro magistrátem zřizované organizace, jako je městská policie, záchranná služba a některá zdravotnická zařízení a domovy seniorů.

Město pracuje na tom, aby testování bylo dostupné jak pro místní, tak pro turisty. „Současná odběrová místa jsou mimo centrum a turisté do nich často cestují přes celé město. Zřídíme proto další odběrové místo pro návštěvníky přímo v centru Prahy. Informace o něm budou dostupné na Letišti Václava Havla i v ubytovacích zařízeních, které budeme navíc pravidelně informovat o vývoji situace,“ doplnil náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

Cílem města není zavádět plošná a drastická opatření, ale postupovat systematicky a dbát na prevenci. Kvůli tomu od pondělí 27. července platí povinné nošení roušek v nepobytových zdravotnických zařízeních. Nadále také platí povinné nošení roušek v rámci celého pobytu ve všech prostorách pražského metra. Používání roušek v ostatních prostředcích hromadné dopravy je výrazně doporučeno.

Tyto kroky zásadně přispívají k ochraně těch nejzranitelnějších skupin ve společnosti. „Byla bych ráda, aby se i nadále myslelo zejména na seniory. Lidé by po návratu z dovolených měli být obezřetní při kontaktu se svými rodiči a prarodiči. Ráda bych zachovala možnost návštěv v domovech seniorů za předem stanovených hygienických pravidel, protože jejich dlouhodobá izolace od rodiny může mít velmi devastující dopad na jejich zdraví. Zároveň bych chtěla, aby byla nemocnicím obnovena povinnost pravidelně aktualizovat informace o obsazenosti akutních lůžek v tzv. Dispečinku intenzivní péče. To významně pomůže pražské záchrance při umisťování pacientů, jako tomu bylo v době nouzového stavu,“ řekla na závěr radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.