Primátor Hřib: Pro PCR testy se v Praze rozhodlo 83 škol

31.08.2021 11:39 | Tisková zpráva

I v novém školním roce 2021/2022 hl. m. Praha podporuje bezpečnější a ověřenou formu PCR testování, která zajistí trvalý chod na školách, o nějž hlavní město dlouhodobě usiluje.

Primátor Hřib: Pro PCR testy se v Praze rozhodlo 83 škol
Foto: Hana Brožková
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Přes období letních prázdnin proto metropole komunikovala se zástupci jednotlivých městských částí a se zástupci poptávaných laboratoří o možnostech a kapacitách, které byly následně zřizovatelům nabídnuty pro jejich možné využití, jako tomu bylo na jaře. „Čísla hovoří jasně, o PCR testování žáků a studentů je v Praze ze strany vedení škol velký zájem. Pro tuto metodu testování se rozhodlo k dnešnímu dni zatím 83 škol. Pokud bude nutné děti testovat i v průběhu roku, doufám, že metodu PCR využijí postupně i další školy,” říká Zdeněk Hřib primátor hl. m. Prahy.

„Je dost možné, že na podzim budeme čelit čtvrté vlně pandemie koronaviru. Děti se musí vzdělávat a mít zajištěnou kontinuální prezenční výuku. Vládou navržený systém rotační výuky byl zatěžující jak pro školy, tak pro děti i jejich rodiče, kteří se potřebovali vrátit do svého zaměstnání a neřešit logistické problémy spojené s online výukou. Tomuto scénáři se snažíme zabránit a i v novém školním roce máme opět ambici zavést v co nejvíce školách bezpečnější a vhodnější testování metodou PCR,” uvádí pražský radní pro oblast školství Vít Šimral.

„Zásadní je, aby vláda dodržela své slovo. Podobně jako na jaře i teď přislíbila ředitelům příspěvek ve výši 200 korun za test, školy ale na proplacení musely dlouhé měsíce čekat. Proto jsme ministerstvo požádali o urychlenou nápravu situace. Věřím, že už nebudou nikdy nechávat školy na holičkách,” dodává primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Anketa

Důvěřujete Aleně Schillerové?

69%
28%
hlasovalo: 6211 lidí

Hlavní město po celou dobu pandemie věnuje zvýšenou pozornost pomoci rodičům a jejich dětem, školám i městským částem. V rámci podpory očkování obyvatel připravilo mobilní očkovací autobus, který na řadě míst v Praze a v jeho městských částech umožňuje lidem nechat se zdarma a bez registrace naočkovat proti onemocnění covid-19. Tuto možnost nabídlo i pražským základním školám.

Na začátku druhé vlny pandemie koronaviru Praha uzavřela se společností Vodafone Memorandum o nákupu prvních pěti set kusů modemů s datovými balíčky pro školy zřizované magistrátem, a to po dobu 9 měsíců, do konce školního roku. Obdobná nabídka byla sjednána i pro základní školy zřizované městskými částmi. V rámci minimalizace technických problémů, které komplikovaly distanční výuku, Praha ve spolupráci s pražskými domy dětí a mládeže vytvořila web ZDE, prostřednictvím které mohli jak učitelé, tak i žáci požádat o technickou pomoc.

Další úlevou byla i možnost stravování, kdy žáci i pedagogové mohli využívat školní jídelny a využít nabídky zajištění teplého oběda za příznivé ceny. Pod záštitou hl. m. Prahy a Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 10 vznikl web ZDE, které zprostředkovávají odpovědi na nejčastěji kladené otázky v oblasti domácího vzdělávání – tipy a rady. Během letních prázdnin město nabídlo školám také možnost využití 140 kusů vyřazených magistrátních počítačů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…