Primátor Hřib: Radní odsouhlasili návrh memoranda o spolupráci se Středočeským krajem

22.11.2021 15:45

Pražští radní v pondělí odsouhlasili záměr uzavřít Memorandum o vzájemné spolupráci mezi hlavním městem Prahou a Středočeským krajem. Tímto krokem navazují na první povolební společné setkání zástupců obou krajů, které se uskutečnilo 10. června 2021.

Primátor Hřib: Radní odsouhlasili návrh memoranda o spolupráci se Středočeským krajem
Foto: Hana Brožková
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Samotný podpis memoranda bude následovat po schválení materiálu zastupitelstvy obou krajů.

Už v červnu tohoto roku se hlavní město Praha a Středočeský kraj zavázaly k hledání společných cest a řešení napříč tématy a gescemi. V pondělí pražští radní udělali v rámci vzájemné spolupráce další krok, když odsouhlasili návrh znění memoranda o vzájemné spolupráci mezi oběma regiony, na kterém společně pracovali. Cílem je kromě dosažení společného koordinovaného přístupu k celkovému rozvoji obou regionů i stvrzení partnerství a nastavení způsobu spolupráce.

„Praha si váží partnerů, na které je spolehnutí. To je i případ spolupráce se Středočeským krajem, která je teď výrazně lepší než dříve a máme zájem ji ještě více prohlubovat. Naším společným cílem je zajistit co nejvyšší životní standard obyvatelům s přihlédnutím k tomu, že značná část z nich mezi kraji pravidelně cestuje například kvůli zaměstnání, vzdělávání nebo službám. Funkčnost spolupráce obou krajů už prověřila i pandemie covidu, kdy jsme společně postupovali například v otázce testování,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Náměstek primátora pro území rozvoj Petr Hlaváček, který vedl pracovní skupinu připravující memorandum, jej doplňuje: „Praha a významná část Středočeského kraje tvoří jeden funkční metropolitní region, avšak území není organizováno a bohužel možná ani dostatečně vnímáno. Pomocí měkkého nástroje společného memoranda hledáme způsob, jak všechny aktivity a dynamiku území, zejména ve vztahu k dopravě a bydlení, do budoucna koordinovat. A to v území, které má dle dat mobilních operátorů téměř tři miliony obyvatel a má, stejně jako obdobná metropolitní území v zahraničí, klíčový ekonomický výkon pro celou republiku.“

Anketa

Líbil se vám proslov Karla Janečka na Českém slavíkovi?

61%
28%
hlasovalo: 33585 lidí

Již v roce 2013 podepsaly kraje memorandum s cílem prohloubit a rozšířit dosavadní spolupráci. To se však, podle současných radních, za minulých politických vedení krajů téměř nedělo. Nové memorandum má vyšší ambice, nastavuje pravidelnou a efektivní spolupráci a nahrazuje původní memorandum. Nově dohoda jasně deklaruje, že hlavní město a Středočeský kraj budou všestranně pečovat o rozvoj svých území, a zdůrazňuje výjimečnou krajinnou, urbanistickou, socioekonomickou, kulturní i environmentální provázanost obou regionů a potřebu nastavení trvalé spolupráce.

„Na rozdíl od mnoha existujících dokumentací navíc vycházíme z teze, že Středočeský kraj nemá uvnitř sebe díru a že Praha za svými hranicemi nemá jen mlhu,“ dodává Hlaváček

Praha i Středočeský kraj vnímají také snahu evropských a národních orgánů podporovat rozvoj a zvyšování odolnosti metropolitních regionů a aglomerací a deklarují využití těchto snah pro naplňování cílů memoranda.

Zároveň si podle radních oba regiony si uvědomují význam strategických investic, které jsou nezbytným předpokladem pro jejich dlouhodobý a udržitelný rozvoj a zajištění kvality života obyvatel. Díky pracovní skupině se podařilo dohodnout nastavení koordinace politických, administrativních a odborných kapacit při celkovém rozvoji obou regionů a při zajištění transparentního a efektivního využívání veřejných prostředků.

Podpis memoranda se uskuteční po jeho schválení zastupitelstvy obou krajů, a to do konce tohoto roku. Ke stejnému okamžiku bude zveřejněn i text memoranda včetně společného tiskového výstupu obou krajů.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.