Primátor Hřib: Zahájili jsme první fázi ukončení problematické smlouvy

03.12.2020 16:57

Rada hlavního města Prahy pověřila společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) k zajištění koordinačních a řídících činností v rámci pořízení nového pražského mobiliáře a vyjednání tzv. dohody o exitu se společností JCDecaux, Městský mobiliář, s.r.o.

Primátor Hřib: Zahájili jsme první fázi ukončení problematické smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Ta mobiliář v hlavním městě na základě smlouvy z roku 1994 dodala, vlastní a do dnešního dne jej provozuje. Smlouva však neobsahuje mechanismus pro případ jejího ukončení tak, aby byla zajištěna vzájemná součinnost stran při výměně stávajícího mobiliáře za jiný. Po přechodu odpovědnosti za projekt na městskou společnost THMP se podařilo dosáhnout shody na procesu náhrady mobiliáře za nový během intenzivního šestiměsíčního vyjednávání. Aktuálně THMP finalizuje schvalovací proces dohody tak, aby mohla být během prosince schválena pražskými radními a následně uzavřena.

„Zahájili jsme první fázi ukončení problematické smlouvy, která pochází z divokých devadesátých let, kdy byla Praha řízena za pomoci podivných praktik. Ze strany města jsme hned v úvodu jednání odmítli návrh na prodloužení této smlouvy o 7 let bez soutěže. Praha si zaslouží mít vlastní přístřešky na zastávkách a další prvky městského nábytku od laviček až po stojany na kola. Cílem je, aby město nebylo v budoucnu vydíratelné ze strany dodavatelů,“ uvádí Zdeněk Hřib primátor hl. m. Prahy.

„Usilujeme o moderní a designově funkční řešení městského mobiliáře, nejen na zastávkách městské hromadné dopravy. Již předchozí městská rada rozhodla, že jednotlivé prvky mobiliáře bude hlavní město Praha vlastnit a transparentně si vybere jejich nového provozovatele a správce. Rovněž provozování reklamy na prvcích mobiliáře projde novou veřejnou soutěží. Dnes jsme úspěšně zakončili mnohaměsíční proces jednání, jak zajistit kontinuitu fungování městského mobiliáře při přechodu na nový design. A to při bezpodmínečném zachování komfortu pro občany hlavního města. V rámci dosažené dohody bych chtěl tímto zástupcům JCDecaux poděkovat za velmi konstruktivní jednání,“ říká radní pro oblast majetku Jan Chabr.

„Praha se již dříve rozhodla, že chce městský mobiliář, zahrnující především přístřešky zastávek městské hromadné dopravy, ale také zábradlí, lavičky, odpadkové koše a dalších prvky ve veřejném prostoru, vyměnit za svůj vlastní, jehož design vzešel z mezinárodní otevřené soutěže. Dosud totiž mobiliář vlastnila a provozovala společnost, které hlavní město Praha platilo nájemné a podíl na výnosech z reklam, jež byly na mobiliáři umístěné. Zásadním požadavkem bylo to, že po celou dobu přechodného období nesmí dojít ke snížení komfortu pro občany.

Výměna mobiliáře proto bude probíhat postupně, během tří sedmiměsíčních období. Přes technicky velmi komplikovaný proces se nám podařilo vyřešit všechny sporné body,“ oceňuje Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP, přístup soukromé společnosti.

„Podpisem dohody však příběh nekončí, ale začíná. Stávající dodavatel má na území hlavního města Prahy přes 1 000 prvků mobiliáře. Smlouva na jejich provozování skončí v červnu 2021. Tímto měsícem započne téměř dvouletý proces postupné výměny stávajícího mobiliáře za nový, ve vlastnictví HMP. První nové přístřešky zastávek tak Pražané v ulicích uvidí už v listopadu příštího roku. Za THMP uděláme maximum pro hladký průběh všech výměn,“ doplňuje Tomáš Novotný, místopředseda představenstva THMP.

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

„Jsme rádi, že jako světová jednička na trhu v oblasti služeb městského mobiliáře můžeme hlavnímu městu pomoci při přechodu na nový design. Naše smlouva z roku 1994 končí k 30. červnu příštího roku a město by pak mělo při výměně zastávek významný problém. Po mnohaměsíčním jednání jsme dospěli k dohodě, která umožňuje bezproblémový přechod od jednoho typu mobiliáře k jinému a dává Pražanům jistotu, že nebudou moknout na zastávkách, budou mít čistý mobiliář a budou se vyvážet odpadky. JCDecaux tuto dohodu vždy nabízelo a jsme připraveni plně spolupracovat při jejím naplnění,“ říká Pavel Slabý, jednatel společnosti JCDecaux, Městský mobiliář.

Hlavní město Praha rozhodlo v roce 2016 o náhradě vlastním designem mobiliáře, který byl vybrán v mezinárodní architektonické soutěži v roce 2018. Dodavatelem nových přístřešků i koordinátorem odpovědným za celý projekt výměny mobiliáře by měla být městská společnost THMP. Správce a provozovatel nových prvků mobiliáře teprve vzejde z veřejné soutěže uspořádané hlavním městem Prahou v počátku roku 2021. V rámci celého procesu počítá Praha i s redukcí reklamních ploch na novém městském mobiliáři.

THMP je nejmladší z pražských městských společností. Vznikla v roce 2018 a od téhož roku se stará nejen o správu pražského veřejného osvětlení, ale i o další technologie. To dnes čítá více než 135 tisíc stožárů VO připojených do 1 536 spínacích míst, 1 210 přisvětlení přechodů pro chodce, bezmála 420 plynových lamp na Pražském hradě a Královské cestě a 3 242 speciálních svítidel osvětlujících pražské památky a architektonicky významné stavby. Společnost má na starosti i veřejné a věžní hodiny v metropoli, kterých je v Praze přes 500, a od letošního ledna nově zajišťuje servis a provoz městského kamerového systému, ve kterém je připojeno 1 100 městských kamer a dalších 3 400 kamer jiných provozovatelů. Je rovněž významným servisním partnerem města pro dopravní a telemetrické systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…