Primátor Jiránek: Dvě třetiny lidí z končící ubytovny v Americké si našly náhradní bydlení

29.09.2019 6:34

Dvě třetiny z oficiálního počtu 72 obyvatel největší kladenské ubytovny v Americké ulici má podle šetření Odboru sociálního magistrátu jasno, kam půjde po blížícím se termínu uzavření objektu. Zůstává však řádově 22 osob, které dosud svou situaci nevyřešilo.

Primátor Jiránek: Dvě třetiny lidí z končící ubytovny v Americké si našly náhradní bydlení
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Dan Jiránek

„Děsí nás bohorovnost rodičů, kteří vědí, že ubytovna za pár dní končí a vlastní situaci neřeší. Zřejmě čekají, že za ně město převezme jejich zodpovědnost a na poslední chvíli jim bydlení poskytne. To se ale nestane. Město celou dobu deklaruje a zdůrazňuje, že po uzavření dvou velkých soukromých ubytoven ve čtvrti Rozdělov a nedalekém Libušíně už skutečně nemá žádné volné ubytovací kapacity. Nehledě k tomu, že město nemá povinnost jim ubytování hledat. Azylové i městské byty jsou plné,“ upozorňuje kladenský primátor Dan Jiránek a apeluje na zbývající obyvatele ubytovny v Americké, aby začali ve spolupráci se sociálními pracovnicemi urychleně jednat.

Záměr ukončit provoz ubytovny, kde žily převážně sociálně slabší rodiny, oznámil majitel objektu na konci srpna. Provozovatel tak předal obyvatelům domu výpovědi s termínem na konci září. Poté se budou muset vystěhovat.

Jakmile bylo město informováno o ukončení provozu, zahájily sociální pracovnice přímou práci s obyvateli ubytovny a jsou v kontaktu s jejím správcem. Dle ubytovací knihy bylo ke dni 29. 8. 2019 v objektu hlášeno 72 osob. Z toho 29 dospělých osob a 43 nezletilých dětí. Jedná se jak o vícečetné rodiny, tak o „malé rodiny“, zároveň bylo v objektu ubytováno i několik seniorů. „Do dnešního dne požádalo na Odboru sociálním o pomoc jen 5 klientů. Souběžně romský koordinátor v objektu přímo řešil situaci všech ubytovaných. K dnešnímu dni (pátek 20 9. – pozn. red.) nemá zajištěno ubytování sedm rodin a tři jednotlivci. Opakovaně jsme jim nabídli naši poradenskou pomoc, a přestože jsou dosud neumístěné rodiny opravdu velkopočetné, i jim jsme nalezli a nabídli ubytování. Zda ho přijmou, je na nich. Termín vystěhování se blíží,“ informovala vedoucí Odboru sociálního Magistrátu města Kladna Petra Černá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice