Primátor Jiránek: Vedení Kladna připravuje využití brownfieldu bývalé Poldi a kasáren

06.08.2020 11:33

Komentář na facebookovém profilu k Poldi

Primátor Jiránek: Vedení Kladna připravuje využití brownfieldu bývalé Poldi a kasáren
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek v Olomouci

Vedení Kladna připravuje využití brownfieldu bývalé Poldi a kasáren

V areálu kasáren se plánuje vzdělávací centrum, v prostorách bývalé Poldovky by mohl vzniknout nový high-tech park, intenzivní využití stávajících brownfieldů pomůže životnímu prostředí ve městě a likvidaci starých zátěží. Je zbytečné zabírat zemědělskou půdu v extravilánu města.

Areál bývalé Poldi v Kladně je nevyužívaným brownfieldem je už mnoho let. Obrovský areál s kontaminovanou půdou se navíc rozpadl do desítek částí s mnoha vlastníky.

“Brownfieldy ve městě skýtají velký potenciál, velké opuštěné areály mohou přinést městu nové příležitosti bez nutnosti zabírat další plochy v extravilánu města. Iniciativa, jak znovu oživit kdysi produktivní část Kladna, je samozřejmě velmi vítána a pokud se vše podaří zrealizovat, projekt oživí nejen brownfield, ale také pomůže ekonomice města, zaměstná tisíce lidí a v neposlední řadě bude odstraněna další část ekologické zátěže, které Kladno trápí již desítky let.” uvedl radní Petr Drnec, který má revitalizaci areálu bývalé Poldi v gesci.

Neřešíme jen Poldovku, podobně se intenzivně věnujeme areálu bývalých kasáren, kde jsme již, za symbolickou korunu, prodali druhou opuštěnou budovu ČVUT pro rozšíření fakulty v Kladně a také Středočeské vodárny zde plánují otevřít Institut vzdělávání ve vodárenství.

Kladenská radnice, Teplárna Kladno a majitel velké části pozemků společně pracují na rozvoji infrastruktury v průmyslové zóně, řeší se dopravní situace, opravy silnic, plánuje se zde odklon kamionové dopravy, inženýrské sítě a vznikl také záměr, jak využít velkou část brownfieldu pro komerční účely. Areál navštívil také Petr Fiala.

Projekt pod názvem CITY PARK KLADNO na území o rozloze 237 355 m2 do města přinese více než 2000 pracovních míst. Nový high-tech park nabídne prostory standardním provozům, IT firmám, výzkumným organizacím nebo obchodním společnostem. Celý projekt zároveň zajistí další sanaci kontaminovaných pozemků.

Velkou část území se už díky spolupráci města s vlastníkem pozemku, s podporou fondů EU, podařilo sanovat a je připravená k opětovnému využití. „S investorem máme uzavřené memorandum, ve kterém se zavazuje do území směřovat podniky s vyšší přidanou hodnotu. Nyní ještě nemůžeme prozradit konkrétní jména, ale bavíme se primárně o firmách z oblasti IT, výzkumu a vývoje. To je směr, kterým budeme Kladno rozvíjet a který budeme do budoucna podporovat." uvedl radní pro rozvoj Lukáš Hanes

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …