Primátor Onderka: Brno opraví severní hradbu Špilberku

12.08.2014 21:18

V loňském roce dokončilo město Brno opravu jižního křídla hradu Špilberk za celkovou částku ve výši 155 mil. Kč, v letošním roce zahajuje rekonstrukci severní hradby Špilberku.

Primátor Onderka: Brno opraví severní hradbu Špilberku
Foto: Archiv
Popisek: Primátor Brna Roman Onderka při projevu v Moravské národní galerii

Rada města schválila ve středu 6. srpna 2014 smlouvu o dílo na akci „Rekonstrukce NKP Špilberk – II. etapa“ s celkovou investicí 19,3 mil. Kč. V rámci rekonstrukce severní hradby bude opraveno vnější cihelné zdivo, hradba bude po celé délce odvodněna. Jako finální úprava se provede tenkovrstvá omítka, používaná i na ostatních částech hradu.

„Severní hradba potřebuje opravu hned z několika důvodů, přičemž její odvodnění je vzhledem k velkým dešťům nutné pro zachování stability zdi. Proto jsme se poté, kdy jsme v loňském roce opravili jižní křídlo hradu, rozhodli pro rekonstrukci právě severní hradby,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka.

Základní údaje:
Investor: statutární město Brno
Termín: 147 kalendářních dnů
Cena díla:19,2 mil. Kč

Rozšířené informace k rekonstrukci severní hradby

Přípravné práce, průzkumy, sondy a jejich částečné vyhodnocení

Přípravné práce byly provedeny z lešení sondy do plenty hradby. Co se týče stavu, není příliš dobrý a rozhodně vyžaduje brzký zásah; některé úseky je možno označit za havarijní. Nejedná se naštěstí o havarijní stavy v celém průřezu hradby, ale pouze v rozsahu plenty, tedy lícové cihelné vrstvy. Příčinou poruch je při daném konstrukčním uspořádání především působení vody a jejího následného zamrzání v konstrukci, neblahý vliv může mít i chemické působení solí, mechanické účinky větru a další příčiny.

Vnější zdivo

Dojde k úpravě plenty – vnější cihelné vrstvy. Rozpadlé a více poškozené jednotlivé cihly či menší oblasti se přezdí. Dozdívat se bude z cihel buď původních, pokud zůstaly zachovány a jsou dostatečně kvalitní, nebo z cihel z jiného zdroje, ale zásadně z cihel starých, shodného odstínu a formátu jako původní. Je nutné dodržet způsob zdění, tedy především vazbu cihel, sklon líce a tloušťku spár. Vazba by měla navazovat na sousední úseky, kde se ovšem vazby nepravidelně střídají a těžko učit nějakou převažující (křížová, polokřížová, vazáková).

Odvodnění

Jelikož hradba jako celek nemá vlastní odvodňovací systém, je navrženo provedení odvodňovacích vrtů ve dvou úrovních. První úroveň je cca 2,5 m nad patou zdi, druhá úroveň cca 7,5 m nad patou, tedy v úrovni nadpraží jediného okna. Smyslem těchto odvodňovacích otvorů je vyvést vodu zatečenou nahodile za rub hradby. Vrty se provedou v horní úrovni po celé délce hradby, ve spodní úrovni jen tam, kde nejsou přístavby. Rozteč vrtů je 2,1 m.

Rekonstrukce hradu Špilberk má za sebou dlouhou historii

O opravě národní kulturní památky Špilberk se diskutovalo už od osmdesátých let 20. století, stavební práce byly zahájeny v roce 1983. Roku 1992 byla dokončena rekonstrukce kasemat, v následujícím roce byla provedena urychlená adaptace parkánové přízemní části západního křídla na výstavní prostory, včetně vybudování dřevěného mostu nad západním příkopem. V roce 1994 byla provedena rekonstrukce administrativní budovy, o rok později byl obnoven severozápadní bastion, v roce 1996 rekonstruováno severní křídlo pro výstavní účely a také střední trakt. Významným mezníkem byl rok 2000, kdy byla dokončena náročná rekonstrukce východního křídla, vydlážděno velké hradní nádvoří, osazena zvonkohra a pořízeno vybavení pro kulturní akce na nádvoří hradu. Tím skončila I. etapa rekonstrukce. Roku 2001 započala II. etapa rekonstrukce dokončením interiérů rekonstruovaného východního křídla. V následujícím roce pokračovala zahájením výstavby jihozápadního bastionu. Při terénních úpravách staveniště byly archeologickým průzkumem odhaleny cenné pozůstatky původní barokní fortifikace, které si vynutily změnu ve stavebním programu. Současně byla zahájena rekonstrukce vjezdové brány a vydlážděno malé hradní nádvoří včetně mostu přes východní příkop. Jihozápadní bastion s prohlídkovou trasou byl dokončen v prosinci 2007. Roku 2009 byl zpracován projekt „Regenerace a rozšíření služeb národní kulturní památky Špilberk“, výbor Regionální rady Jihovýchod rozhodl o podpoře tohoto projektu na jaře 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Roman Onderka - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…