Primátor Svoboda: Roušky je třeba mít i na cyklostezkách

20.04.2020 11:17

V době rozvolňování bezpečnostních opatření pokračovalo v pátek 17. dubna 2020 zasedání krizového štábu ORP České Budějovice. Vedle vyhodnocení dosud přijatých opatření se jednalo také o nových poznatcích.

Primátor Svoboda: Roušky je třeba mít i na cyklostezkách
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO)

„Město stále distribuuje ochranné roušky a dezinfekci organizacím a obcím, které o ně požádají. Na radnici pokračuje vydávání roušek zdarma občanům. V malém balení pro ně připravujeme i dezinfekci. Zabývali jsme se ale například také nepořádkem kolem nákupních center, kde se různě povalují použité ochranné rukavice, nebo obnovením úředních hodin magistrátu od pondělí 20. dubna,“ sdělil primátor Jiří Svoboda.

Poměrně složitým úkolem byla organizace přesunu klientů azylového domu v Riegrově ulici. „Nebylo to úplně jednoduché. Museli jsme vyřešit spoustu problémů, které se zřízením zázemí souvisely. Od zajištění stanů sociálních zařízení, přes dovážku stravy, likvidaci odpadu až po snad nejsložitější věc, kterou bylo personální zajištění provozu,“ zhodnotil učiněné kroky primátor. Od pátku 17. dubna je tak v prostoru letního kina Háječek v plném provozu noclehárna a denní centrum pro osoby bez domova, které nejsou v karanténě a nejeví známky nákazy.

„Na co bych ale chtěl znovu občany upozornit, je špatné vnímání uvolnění používání roušek na sportovištích resp. na cyklostezkách. Stezka pro cyklisty je pozemní komunikace vyhrazená dopravní značkou pro jízdu na kole. Pravidla silničního provozu povolují užití takové stezky například i jezdcům na kolečkových bruslích. Znovu apeluji, aby lidé vydrželi a i na cyklostezkách si nasazovali roušky! Na krizovém štábu jsme tento rozmáhající se nešvar, kdy si cyklisté ochranné pomůcky sundávají, hodně diskutovali. Z vlastního pozorování či z četných podnětů občanů víme, že k takovému nezodpovědnému chování dochází. Proto jsem pověřil městskou policii, aby se ještě více zaměřila na kontrolu osob na těchto stezkách. Ta může, od upozornění na povinnost mít roušku přes její poskytnutí hlídkou přímo na místě, přistoupit i k pokutování takto přistižené osoby,“ apeluje primátor Jiří Svoboda na veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky