Primátor Vele: Zákaz končí, lov však pokračuje

09.01.2023 16:05

V pátek 13. ledna skončí omezení vstupu do lesů v části honitby Rádlo, které patřilo do souboru opatření, jež vydal Magistrát Jablonce nad Nisou s cílem omezit počet divokých prasat. Dále však trvá zákaz vstupu do jablonecké ulice Za Plynárnou, kde je umístěná odchytová klec, a lov v lesích pokračuje. Opatrnost je proto na místě.

Primátor Vele: Zákaz končí, lov však pokračuje
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Opatření obecné povahy, omezující vstup do části honitby Rádlo v nočních hodinách, platilo v Jablonci nad Nisou od 1. prosince loňského roku. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Důvodem jeho zavedení bylo omezit počet černé zvěře a zamezit jejich vstupu do hustě obydlených městských částí, zvláště na sídliště Horní Proseč. A to se podařilo, i když část veřejnosti zákazy porušovala a činnost myslivců tím velmi komplikovala,“ říká jablonecký primátor Miloš Vele s tím, že opatření bylo vydané zvláště s ohledem na ochranu a bezpečí lidí. „K lovu černé zvěře se používá velice výkonné střelivo s dráhou letu kolem pěti kilometrů a se smrtícím účinkem po celé dráze letu,“ dodává primátor.

Kromě lovu statutární město zajistilo ještě další variantu korekce počtu divočáků. V listopadu loňského roku zakoupilo odchytovou klec, jejímž prostřednictvím se podařilo zlikvidovat další tři kusy, i když výsledek by mohl být lepší, kdyby tu byl klid. Kvůli zdárnému odchytu a bezpečí lidí je do ulice Za Plynárnou, kde je klec umístěná, zakázaný vstup a klec je pod nepřetržitým dohledu kamery. „Vidíme však na monitorech, jak se kolem klece neustále lidé prochází, jak tam chodí dokonce celé rodiny s dětmi nehledě na nebezpečí, aby si ji prohlédli. Proto zde ve zvýšené míře kontrolujeme a v některých případech jsme od domluvy přešli k finančním postihům. Celkem zde strážníci udělili čtyři pokuty,“ konstatuje Michal Švarc, ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou. Podle jeho slov mohou strážníci udělit blokovou pokutu až do výše 2000 korun.

Součástí opatření byly i úplné zákazy vstupu do lesů na několik dnů v kuse, kdy myslivci lovili formou naháněk. „První prosincová víkendová uzavírka byla velmi úspěšná, během ní se nám podařilo složit pět kusů. Ta druhá o vánočních svátcích se zcela minula účinkem, lidé nám do honitby vstupovali i přes zákaz. Za pět lednových dnů nového roku se nám podařilo složit další tři kusy,“ tvrdí lesní hospodář honitby Rádlo Radek Novotný.

Ačkoliv v pátek 13. ledna přestane platit zákaz vstupu do lesů, rozhodně není záhodno přestat s obezřetností. „I nadále je třeba být v lese velmi opatrný, odlov stále pokračuje,“ varuje primátor Vele.

Od začátku aktuální lovecké sezóny, která trvá od 1. dubna do 31. března následujícího roku, je v honitbě Rádlo odlovených 70 divokých prasat (údaj je k 6. 1. 2023). V sezóně 2019/2020 myslivci složili 39 kusů, o rok později už jich bylo 45 a v sezóně 2021/2022, kdy bylo třeba také uzavřít část honitby, bylo odlovených 84 kusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.