Primátor Žbánek: Městské firmy se radikálně mění. Po odpolitizování přijde koncernové řízení

15.11.2019 4:33

Dohromady mají roční obrat zhruba 1,2 miliardy korun, podnikají v různých oborech a mají přitom stejného vlastníka i shodný model řízení. Městské akciové společnosti jsou od letošního roku spravovány podle tzv. německého modelu řízení.

Primátor Žbánek: Městské firmy se radikálně mění. Po odpolitizování přijde koncernové řízení
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Rada města Olomouce na včerejším jednání posuzovala dosavadní průběh a další pokračování této zásadní změny. Přechod na německý model řízení byl totiž jen prvním krokem plánovaných změn.

Firmy, stoprocentně vlastněné městem, konkrétně Technické služby města Olomouce, Výstaviště Flora Olomouc, Lesy města Olomouce, Správa nemovitostí Olomouc, Dopravní podnik města Olomouce a Aquapark Olomouc, byly nejprve odpolitizovány. Firmy už nyní vedou jen odborníci a politici jejich práci kontrolují z pozic v dozorčích radách. „Toto pojetí vychází obvykle z toho, že akcionář je zastoupen v dozorčí radě, zvolené na základě rozhodnutí jediného akcionáře, a dozorčí rada následně volí a může odvolávat členy představenstva, kteří jsou současně výkonnými manažery společnosti,“ popsal základní princip současného modelu řízení městských akciových společností v Olomouci radní Milan Feranec. „Tuto změnu jsme chtěli zavést do praxe co nejrychleji, což se podařilo a nepřineslo to ani žádné problémy, kterými nás někteří strašili,“ dodal.

Dalším krokem musí být vytvoření koncernové struktury, k čemuž aktuálně probíhají přípravné práce. „Plný efekt všechny tyto kroky přinesou teprve ve chvíli, kdy městské firmy začnou vzájemně sdílet vybrané služby, společně nakupovat energie či služby a navzájem si budou zajišťovat vybrané činnosti pro ostatní členy připravovaného koncernu. Výsledkem pak bude efektivnější fungování a mimo jiné i významné úspory,“ popsal primátor Mirek Žbánek plány. Koncernová struktura by se měla utvořit v průběhu příštího roku.

Jednotné řízení má zajistit účinný vliv města jako stoprocentního majitele na jeho firmy. Ze stejného důvodu musí být zaveden i společný controlling jejich činnosti a hospodaření. Vlastník potřebuje průběžně vědět, jak jeho firmy fungují, tudíž musí být zaveden systém pravidelných zpráv. Město chce pravidelně dostávat vybrané ekonomické a technické ukazatele. „Představitelé města by měli dvakrát ročně dostávat zprávu o fungování městských firem,“ doplnil primátor Žbánek.

Součástí společného fungování městských firem v rámci koncernu je i prověření nákladů a cen, za něž tyto firmy své služby nabízejí. Jako první tímto prověřením prošly Technické služby města Olomouce. Provedená důkladná analýza jednotkových cen k zabezpečení veřejně prospěšných služeb v Olomouci ukázala, že tyto ceny jsou ve standardní výši a odpovídají průměrným cenám na trhu.

Vzhledem k tomu, o jak složité a komplexní změny se nyní jedná, věnuje město zvýšenou pozornost tomu, aby všichni klíčoví aktéři měli dostatek informací. Mimo jiné proto zajišťuje nyní například semináře pro členy dozorčích rad a představenstev na téma práva a povinnosti dozorčích rad a představenstev. Ve věci informovanosti o změnách chce být vedení co nejotevřenější i vůči opozici v městském zastupitelstvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…