Primátor Žbánek: Odstraňování graffiti se chceme věnovat systematicky

08.08.2019 7:32

Město Olomouc vyráží do boje s vandalismem. Jak účinně odstranit sprejerské graffiti nebo černý výlep plakátů vysokotlakou parní technologií ukázala zástupcům Technických služeb a vedení města firma Miloslava Černého. Ten se nedávno proslavil odstraněním graffiti z Karlova mostu.

Primátor Žbánek: Odstraňování graffiti se chceme věnovat systematicky
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

„Nechceme provádět guerrillu s vapkou. Máme ale zájem vyzkoušet si technologii, která by nám pomohla zlikvidovat stopy vandalů, což nás dlouhodobě trápí. Hledáme intenzivní technologie, které jsou šetrné například k pískovcovým soklům – třeba u Terezské brány. Odstraňování graffiti se chceme věnovat systematicky a společně s památkáři připravujeme i speciální dotační titul, který bude pomáhat s odstraňováním těchto stop,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

Po dnešní prezentaci je jasné, že spolupráce s touto firmou, která trvá už čtyři roky, bude i nadále pokračovat. „Zatím jsme spolupracovali na likvidaci plevele a žvýkaček v centru města. O graffiti projevilo vedení města zájem déle než před měsícem, takže to nijak nesouviselo s akcí na Karlově mostě,“ potvrdil ředitel Technických služeb města Olomouce Jiří Fryc. Dodal, že v minulosti podobné stroje nabízelo městu několik firem. „Chtěli ale, abychom si je nakoupili a provozovali. To je pro nás neekonomické. Je lepší využít jejich technologii i jejich službu,“ vysvětlil ředitel Fryc.

Miloslav Černý zkombinoval německou a italskou technologii, kterou po česku vylepšil o další komponenty. „To nejdůležitější není tlak, ale teplota,“ zdůraznil Černý a přirovnal odstraňování graffiti k mytí rukou ve studené a teplé vodě. Z trysky jeho stroje vychází vodní pára téměř v bodu varu. Kromě odstranění graffiti na různých typech podkladu viděli přítomní v podloubí obchodního centra Jalta i odstranění starých plakátů včetně lepidla.

Hned první zakázku tvořilo odstranění posprejované dlažby v městské památkové rezervaci, v ulici 8. května, kterou čeká rekonstrukce. K tomuto vandalismu se hlásí někteří opoziční zastupitelé. Vedení města to ale považuje za nepřípustné.

„Vandalismus je vandalismus, i když jeho aktéři mají stranické průkazky a používají křídový sprej. To není argument,“ prohlásil primátor Žbánek. Podle něj při graffiti není rozdíl v typu spreje. Na základě oznámení od občanů prověřuje Policie ČR podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci a případem se zabývá i městská policie. Jelikož nástřik na chodníku nešlo odstranit ručně, odborné odstranění firmou Miloslava Černého přišlo město na deset tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…