Primátorka Pfeffer Ferklová: Zrekonstruovaná Goethova lávka byla slavnostně otevřena

25.05.2022 16:05

V Karlových Varech byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná Goethova lávka. Spojnice pro pěší od Císařských lázní na Goethovu stezku byla léta v havarijním stavu a uzavřená.

Primátorka Pfeffer Ferklová: Zrekonstruovaná Goethova lávka byla slavnostně otevřena
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Město do její obnovy investovalo zhruba 4,7 milionu korun. Zhotovitelem rekonstrukce byla společnost Bauing KV, která břehy řeky Teplé propojila replikou původní lávky z konce 19. století. 

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17409 lidí

Jak při slavnostním otevření připomněla primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová, předchozí lávka byla dlouhá desetiletí uzavřená a opomíjená. „Jsem ráda, že už to neplatí. Myslím, že vynaložené finanční prostředky byly investicí významnou pro celou tuto lokalitu, pověst města a naše závazky vůči organizaci UNESCO.“

Obnova Goethovy lávky byla zahájena v červnu loňského roku. Nosná ocelová konstrukce byla silně zasažena korozí, proto bylo navrženo její odstranění. Po stavebních úpravách části opěr, říms a úložných prahů byla osazena nová ocelová konstrukce lávky. Most je 20 metrů dlouhý a 3,5 metru široký. Konstrukce včetně kovaného zábradlí a litinových bočnic s ozdobnými prvky vážící zhruba 20 tun byla na místo usazena letos v březnu. Nová lávka je replikou předchozí stavby.

„Obnovou lávky jsme se rozhodli přispět k celkové revitalizaci lokality kolem rekonstruovaných Císařských lázní. Jsme si totiž vědomi potenciálu této lávky, jejího významu jak z pohledu funkce, tak z pohledu estetického. Proto jsme nevolili jednoduchou, levnou stavbu, která by plnila pouze funkci spojnice obou břehů. S ohledem na význam a celkové vzezření lokality jsme vsadili na repliku, aby souzněla s okolím,“ uvedl při slavnostním otevření náměstek primátorky města Petr Bursík. „V nadcházejících týdnech a měsících bude lávka sloužit jako alternativní spojnice pro pěší mířící ke Grandhotelu Pupp, protože nás čeká kompletní rekonstrukce Festivalového mostu,“ dodal Petr Bursík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky