Procházka (ANO): Na financování oprav památek se rozdělí víc peněz

14.02.2017 15:14

Můj pozměňovací návrh zajistil do rozpočtu Ministerstva kultury dalších 100 milionů korun, které půjdou výhradně na rekontrukci památek.

Procházka (ANO): Na financování oprav památek se rozdělí víc peněz
Foto: ANO
Popisek: Roman Procházka

V Karlovarském kraji máme mnoho unikátních a významných památek. Některé z nich jsou v perfektním stavu, udržované, často vyhledávané a čím dál tím víc se stávají jakýmsi lákadlem pro turisty z jiných krajů či zemí.

Další jiné památky však chátrají, nedostává se jim potřebné péče, ani finanční podpory. Jako předseda Podvýboru pro kulturu při Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky se snažím, aby neopravených památek bylo rok co rok méně. Jsem proto velmi rád, že byl schválen můj pozměňovací návrh ke Státnímu rozpočtu, který navýšil původní rozpočet Ministersta kultury o dalších 100 milionů korun, které budou použity právě a výhradně na opravy památek.

Konečná částka rozpočtu na rok 2017 na pomoc památkám činí 727 milionů korun a bude rozdělena na účely opravy a udržování památek po celé České republice.

Například Program na regeneraci městských památkových rezervací a městských památkových zón je již rozdělen a náš Karlovarský kraj z něj získá nemalé finanční prostředky. Město Cheb například získá z tohoto programu přibližně 1,43 milionu korun, Loket dostane na opravu a udržování historického centra 2,62 milionu korun. Peníze poputují i do Františkových Lázní, které  dostanou 1,75 milionu, Bečova nad Teplou a Horní Blatné, Mariánských Lázní, Jáchymova, Teplé nebo Valeče. Dvěstě tisíc korun dostane i město Horní Slavkov. Naše krajské město Karlovy Vary dostane částku 1,06 milionu.

V rámci prvního čtení nového památkového zákona byl rovněž schválen můj pozměňovací návrh, který zavádí nový typ památkové ochrany - Památka místního významu. Cílem je ochrana a podpora památek, které sice z celostátního hlediska nedosahují takových kvalit, aby mohly být vyhlášeny kulturní památkou, nicméně mají svůj význam pro oblast či místo, v němž se nachází. Jsem rád, že kultura pomalu, ale čím dál tím jistěji přestává být Popelkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.