Procházka (ANO): Trojka otevřela adaptační skupinu pro děti z Ukrajiny

27.03.2022 7:37

Plzeňský centrální obvod i nadále pokračuje v zajišťování pomoci Ukrajině a uprchlíkům z této válkou sužované země. Kromě finanční a materiální pomoci otevřel ve středu třetí městský obvod adaptační skupinu pro děti v předškolním věku.

Procházka (ANO): Trojka otevřela adaptační skupinu pro děti z Ukrajiny
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Jednou z dalších klíčových záležitostí pomoci ukrajinským válečným uprchlíkům je nyní zajištění kapacit v takzvaných adaptačních skupinách pro děti z Ukrajiny. 

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí
Tyto skupiny mimo jiné vznikají tak, aby nebyly vyčerpávány kapacity ve stávajících mateřských školách. Ve spolupráci se 49. MŠ v Puškinově ulici jsme urychleně zařídili uvolněné prostory v naší budově na rohu Husovy a Klatovské třídy, kde vznikla třída pro 20 dětí, kde si budou zvykat na nové prostředí“, informuje Petr Baloun, I. místostarosta plzeňského centrálního obvodu.

Pomoc poskytly i ostatní mateřské školy v obvodu, které poskytly nezbytný nábytek do místnosti, ředitelka mateřinky v Puškinově ulici pak zajistila během krátké doby učitelku hovořící jak ukrajinsky, tak i česky, což je vzhledem k dětem a jejich rodičům prvořadé.

Městský obvod zajistil vybavení místnosti věcmi důležitými pro fungování dětí ve skupině -prostěradly, povlečením, záclonami, ručníky, hygienickými potřebami či sedacími vaky. Rodiče českých dětí věnovali hračky a různé praktické věci jako například pastelky.

Díky úsilí zaměstnanců ÚMO Plzeň 3 a 49. MŠ v Puškinově ulici se provoz adaptační skupiny už rozjíždí. Jídlo pro děti z této skupiny bude zpočátku zajištěno z již zmíněné mateřinky, později bude jídlo dováženo z 11. ZŠ v Baarově ulici.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na zřízení adaptační skupiny pro děti z Ukrajiny podíleli“, dodává David Procházka, starosta MO Plzeň 3.

Adaptační skupina bude v provozu zatím do června a v současné době probíhají jednání na úrovni Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR, jak zajistit tyto skupiny a dále tak, aby byly minimalizovány dopady do kapacit běžných mateřských škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…