Procházková (Soukromníci): Jak se zasedá ve městě pod Černou věží

30.07.2020 19:56

Komentář na facebookovém profilu k práci zastupitelstva v Českých Budějovicích

Procházková (Soukromníci): Jak se zasedá ve městě pod Černou věží
Foto: Archiv S. Procházkové
Popisek: Světlana Procházková

Naše město má necelých 95.000 obyvatel a zastupitelstvo je 45člené. A navzdory všem proklamacím leckoho a leckde je v něm pouze 7 žen. Jednání bývají dlouhá a program svrchovaně naplněn. Když začnete v 9.00 hodin ráno a máte na programu 52 bodů, je jasné, že dřív než ve 22.00 neskončíte.

Obdobné bylo i nedávné jednání zastupitelstva, které se uskutečnilo jako první po „koronavirové krizi“ dne 18. května 2020. Podle tehdejších hygienických pravidel nebylo možné jednat v naší zasedací místnosti zastupitelstva na radnici, a tak se muselo zorganizovat poměrně technicky náročné zasedání ve sportovní hale. Stolky pěkně dva metry od sebe, na stolcích hlasovací zařízení s mikrofonem, všichni v rouškách, a mezi skupinou koalice (ANO, Hnutí občanů České Budějovice, TOP 09, STAN a Čisté Budějovice, KDU-ČSL) a opozice (ODS a nezávislé osobnosti – můj klub, ve kterém pracuji jako členka Soukromníků, Piráti a KSČM) celá rozlehlá plocha volejbalového hřiště.

Všichni jsme především netrpělivě čekali na zprávu o stavu hospodaření města – jak velké jsou k datu 18. 5. propady v tržbách městských příspěvkových organizací, o kolik je nižší výběr daní, jaký se očekává vývoj.

Omyl. Omyl. Omyl. Nic takového na programu zastupitelstva nebylo. To velmi silně pobouřilo především nás, opozici. Protože argument, že to ještě není spočítané, nikdo z řad kolegů, kteří jsou v hojném počtu manažery velkých firem, ale také podnikateli či živnostníky, nepřijal. Jak - není spočítané? Každý den večer, nebo tedy alespoň na konci týdne, musí přece manažer (vedoucí, ředitel, starosta či primátor) spočítat své ztráty. Rozsáhlá a bouřlivá diskuze vyústila v žádost opozice na svolání mimořádného zastupitelstva, které by se věnovalo tomuto tématu. Chtěli jsme znát čísla, výhledy, přesuny rezerv, odkud kam, ve které investiční akci se bude pokračovat, kterou pozastavíme, kterou odložíme. Chtěli jsme vědět, jak budeme podporovat všechny ty obchodníky a živnostníky, kteří mají své provozovny v prostorách městských domů. Chtěli jsme znát vizi, jak dál. Chtěli jsme, aby čísla byla prezentována jako PowerPointová prezentace na velké tabuli a bylo jasně ukázáno, jak si na tom stojíme. Díky rychlému konání opozičních klubů se podala písemná žádost o svolání „mimořádného“ jednání zastupitelstva, které se bude konat před „řádným“ jednáním, naplánovaným na 15. června.

Primátor Jiří Svoboda (ANO) opravdu vyžádané jednání svolal. Na pátek 5. června, s tím, že se ruší ono plánované dne 15. června a do programu přeřadil všechny ostatní „běžné“ body jednání – dispozice s majetkem města, zprávy o výsledcích grantových řízení atd. atd. Místo požadovaných informací nám byly předloženy tabulky opsané z predikcí Ministerstva financí, místo jasných a přehledných čísel týkajících se městského rozpočtu jsme měli k dispozici několik tabulek ve formátu malého sešitu. Propady příjmů v našich příspěvkových organizacích (nebo naopak vyšší nutné výdaje spojené s dezinfekcí ve školských a sociálních zařízeních) činí 42,5 mil. Kč. V městem vlastněných podnicích (Správa domů a Dopravní podnik) ztráty 17,3 mil. Kč. Pan náměstek byl ale spokojen, máme rezervy.

Sleva na nájemném pro nájemce nebytových prostor (sloužících k podnikání) v městských objektech se naopak setkala s širokou podporou napříč politickým spektrem a byla odsouhlasena jednomyslně. Pokud tuto slevu budou čerpat všichni nájemci v plné výši, znamenalo by to „nepříjem“ ve výši 1,583 mil. Kč. Zde se dobrá vůle městských samospráv ovšem potýká s nastavením programu COVID – nájemné. Podstatou programu je participace: pronajímatel sleví 30% z nájmu, nájemce uhradí 20% a stát mu přispěje 50%. Hodně zjednodušeně – buďto u nás nájemce přijme 50% slevu od naší Správy domů, nebo se rozhodne podstoupit vyřizování žádosti v rámci programu COVID - nájemné a může získat slevu celkově 80% - od města 30% a od státu 50%.

Ke ztrátám je nutné ještě připočíst částku 85.000.000 Kč, které má naše město „vrátit“ ministerstvu financí za to, že velice rychle pomohlo živnostníkům a OSVČ tzv. „pětadvacítkou“. Takže – stát pomáhá (ANO pomáhá), ale zdrojem jsou vlastně obecní rozpočty. Kolik OSVČ, děkujících vládě za bystré rozhodování, tuto informaci asi má? Uvědomí si, že pomoc jim přišla i z rozpočtů vlastní obce a nejen od vlády?

Jednání Zastupitelstva města České Budějovice tentokrát trvalo „jen“ 10,5 hodiny. Požadavek, abychom se sešli i v průběhu letních měsíců vyšel naprázdno. Takže očekávám, že 4. 9. 2020 budeme mít na programu zasedání asi 65 bodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu