Profant (Piráti): Pokud v Blance 2 nebude MHD, nestojí za ty peníze

25.09.2017 16:10

Piráti nesouhlasí s další stavbou silničních tunelů bez řádného vyčíslení celkových nákladů a přímé integrace s MHD.

Profant (Piráti): Pokud v Blance 2 nebude MHD, nestojí za ty peníze
Foto: Archiv Ondřeje Profanta
Popisek: Ondřej Profant

„Po otevření Blanky většina obyvatel očekávala zlepšení jejich života, jenže to se nestalo. Většina lidí jezdí veřejnou dopravou a těm nový tunel vůbec nepomohl. Nechceme opakovat tuto chybu,“ říká pražský zastupitel za Piráty Ondřej Profant.

„Spojení z Bohnic do Dejvic nyní trvá 3x déle s využitím MHD než autem, protože autobus v Blance nejezdí. Navíc je třeba počítat s 3 přestupy. Tato situace je dlouhodobě neudržitelná. Proto je třeba při plánování nových staveb rovnou zohlednit potřeby MHD - zvláště integraci zastávek i přestupních uzlů. Naší vizí je, aby Prahu spojil okružní autobus, který snadno a rychle spojí okrajové čtvrti,“ vysvětluje Ondřej Profant.

Dalším velkým problémem plánování dalších velkých tunelů je, že město zcela ignoruje náklady na provoz. Náklady na stavbu jsou pouze velmi hrubý odhad a i tak dosahují ceny stavby celé nové linky metra. Další ohromné peníze bude stát údržba a doprovodné stavby. Takto velké finanční prostředky nelze ignorovat tak, jak to současná koalice dělá.

Dalším problémem je legislativa. Město není schopné zkolaudovat ani Blanku, protože se čeká na dostavbu vnějšího okruhu. Ta je však v nedohlednu. Stejně tak je nedostatečná příprava odstavných parkovišt, které by zaručily odlehčení centra města od obtěžujících aut.

Zastupitelstvo bude stavbu Blanky 2 projednávat na úterním mimořádném zasedání. Zastupitelstvu bylo přislíbeno zpracování alternativních návrhů včetně např tzv. „Duálu“, ale toto posouzení Rada do materiálu nezařadila. „Jsme postaveni před hotovou věc, kde se má dát 350 milionů Kč do projektu, jehož zadání neodpovídá požadavkům moderní doby. Jsme přesvědčeni, že zastupitelstvo by se mělo vždy rozhodovat z několika reálných variant. Praha ale dlouhodobě protlačuje jednu variantu, aniž by se zabývala jinými návrhy. Ty potom existují pouze v rovině spěkulací.“ shrnuje postoj Pirátů Ondřej Profant.

Z těchto důvodů nemůže zastupitelský klub Pirátů hlasovat pro zbrklou dostavbu městkého okruhu v předkládaném znění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…