Profant (Piráti): Základní registry můžou být brzy bez financí

11.10.2018 19:43

Vláda včera konečně schválila koncepci Základních registrů 2.0. Učinila tak po dvojím odložení projednávání tohoto bodu.

Profant (Piráti): Základní registry můžou být brzy bez financí
Foto: Archiv O. Profanta
Popisek: Ondřej Profant

Kvůli této prodlevě však některým základním registrům uplynulo období, po které měly zajištěné financování. Poslednímu z nich uplyne na konci října. Nadále tedy trvá situace, kdy ministři vnitra nemají o tuto oblast zájem, věnují se silovým složkám resortu a samotná agenda digitalizace stojí. Český eGovernment bez dostatečné politické prioritizace nadále zůstane v době kamenné.

Návrh měl být předložen už v březnu 2018. První vláda Andreje Babiše se jím ale vůbec nezabývala, ačkoliv okruh řešených problémů byl dlouho znám. Situaci nepomáhá ani to, že se dosud nepodařilo zajistit společné financování projektu a zajistit společné datové centrum, po čemž odborní pracovníci ministerstva vnitra volají již dlouho. Základní registry zatím stály 4 miliardy, takže skutečnost, že po dobu následujících čtyř let se předpokládají výdaje ve výši „pouze“ 322 milionů, je veskrze pozitivní. Bez spolufinancování EU dokáže vláda najednou ořezat nadbytečné výdaje, a to až o 90 %. Nezbývá než doufat, že je to opravdu spořivost české vlády, nikoliv budoucí podnět pro Evropskou komisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce