Prohlášení politických hnutí BOS a CESTA k podepsání Globálního paktu o uprchlících

20.12.2018 22:42

Vyjádření nesouhlasu s podepsáním Globálního paktu o uprchlících a upozornění na skryté nebezpečí jeho provázanosti na Globální pakt o migraci. Oba pakty jsou skrytou hrozbou pro suverénní národní státy.

Prohlášení politických hnutí BOS a CESTA k podepsání Globálního paktu o uprchlících
Foto: hnutibos.cz
Popisek: Hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita - logo

 

Společné prohlášení politických hnutí BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA (BOS) a Cesta odpovědné společnosti

Dne 17. 12 2018 byl naší vládou podepsán Globální pakt o uprchlících, a to v přímém rozporu s předchozím prohlášením předsedy vlády A. Babiše. Tento rozpor A. Babiš vysvětluje tím, že Globální pakt o uprchlících je nezávazný, prý je to pouze právně nezávazná rezoluce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Podepsání tohoto dokumentu údajně nemá žádný vliv, ani dopad na migrační politiku vlády. Něco jiného však veřejnosti sdělil Vysoký komisař OSN pro uprchlíky, Fillipo Grandi, který mimo jiné prohlásil: „… skrze mobilizaci politické vůle, rozšíření základní podpory a opatření pro rovnoměrnější a vypočitatelnější sdílení břímě a odpovědnosti. … Uprchlíci jsou mezinárodní zájem a sdílená odpovědnost. … Pakt, jako první ustanovuje praktický model a sadu nástrojů, které tento princip mohou uvést do praxe. “

Z prohlášení Vysokého komisaře OSN jasně vyplývá účel a smysl tohoto takzvaně „nezávazného“ Globálního paktu. To ostatně jednoznačně potvrdila i zástupkyně generálního tajemníka OSN, Amina Mohammedová, která prohlásila: „Je to celosvětový závazek převzít odpovědnost za uprchlíky, najít řešení, která respektují jejich lidská práva, dát jim naději a vzít na vědomí zákonnou odpovědnost je chránit a podporovat …“.

Jsme toho názoru, že pomoc uprchlíkům a solidarita s nimi je projevem svobodné vůle každého suverénního státu. Považujeme za nepřijatelné jakýkoliv suverénní stát nutit k zákonné odpovědnosti za uprchlíky, zejména za podmínek, kdy podepsané Globální pakty o uprchlících a o migraci smazaly rozdíl mezi legálním a nelegálním uprchlíkem.

Souhlasíme s tím, že skutečným uprchlíkům (tak, jak je definuje Ženevská konvence z roku 1951) je třeba pomoci. Jsme však svědky systematické snahy pojem uprchlík redefinovat a ztotožnit ho s pojmem migrant, případně se odvolávat na to, že tyto skupiny neumíme odlišit.

Je otázkou, proč naše vláda v čele s A. Babišem přistoupila na takovou špinavou hru s občany ČR. Mohou to být dva základní důvody:

  • neznalost a nekompetentnost členů vlády, nebo
  • premiér A. Babiš byl donucen parlamentní opozicí a tlakem bruselských byrokratů, pod hrozbou odebrání dotací pro Agrofert, zradit zájmy občanů ČR.

Vždyť prohlášení, že Globální pakt o uprchlících je, i přesto, že jsme ho podepsali, pro nás nezávazný a k ničemu nás nezavazuje, a že vůbec nesouvisí s Globálním paktem o migraci, který jsme nepodepsali, není nic jiného, než ohlupování občanů ČR! Oba tyto globální pakty spolu navzájem souvisí, navzájem se doplňují a legalizují.

Při této příležitosti je vhodné znovu připomenout našim politikům znění Ústavy České republiky, zejména „čl. 2 (1) Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní.“

Na základě výše u vedeného žádáme, aby:

  • Premiér A. Babiš zveřejnil jména členů vlády, kteří hlasovali pro přijetí Globálního paktu o uprchlících a aby přijal nezbytná personální opatření;
  • ČR odstoupila od tohoto paktu a anulovala svůj souhlas s ním;
  • se premiér A. Babiš omluvil nám, občanům ČR za to, že se vláda pokusila udělat z nás hlupáky.

Za politické hnutí BOS: 
Ing. Ladislav Petráš

Za politické hnutí Cesta:
Mgr. Jaroslav Kuchař

V Praze dne 20. prosince 2018

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině