Prokop (ANO): K novému projektu Pražské developerské společnosti

28.04.2022 9:32

Milí Pražané, v záplavě zpráv o zdražování nemovitostí a nájmů, zpomalování povolovacích procesů stavebních úřadů, nedostatku stavebního materiálu a dalších jevech, v jejichž důsledku se cenově dostupné bydlení stává pro stále víc lidí nedostižným snem, se tu a tam přece jen objeví pozitivní novinka.

Prokop (ANO): K novému projektu Pražské developerské společnosti
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

Tou nejčerstvější je, že rada hlavního města Prahy před několika dny schválila další fázi přípravy 600 městských nájemních bytů. Zhruba 550 z nich má vyrůst v Dolních Počernicích, kde na městském pozemku o rozloze 18,5 hektaru vznikne celá nová čtvrť čítající okolo 800 bytových jednotek.Jedná se o další z řady počinů Pražské developerské společnosti. Nedávno vzniklá organizace se v současné době soustředí především na přípravu rezidenčních projektů na pozemcích patřících městu, přičemž v plánu je prozatím výstavba přibližně osmi tisíc bytů, které by měly být hotové do deseti let.Vzhledem k potřebám dynamicky rostoucího města to samozřejmě není mnoho a je zřejmé, naléhavý nedostatek městských bytů plánovaná výstavba nevyřeší. Věřím nicméně, že při správné podpoře ze strany dalších městských subjektů může pražský developer tento počet ještě navýšit, ne-li zmnohonásobit.

Ve hře jsou navíc další způsoby rozšíření městského bytového fondu. Stále se například nabízí nákup vhodných nemovitostí v dražbách nebo odkup stagnujících developerských projektů. Pro lepší uspokojení poptávky po bydlení je zároveň třeba podpořit také jiné formy výstavby - projekty družstevního a spolkového bydlení, cohousing a další. Řadu návrhů na zlepšení dostupnosti bydlení jsem ve svých pravidelných komentářích k bytové politice už předložil. V blízké době se je chystám shrnout a představím je vám i odborné veřejnosti v ucelenější podobě. Nyní ale přenechám prostor vám. A abychom si udrželi pozitivní notu, zeptám se, která zpráva z oblasti bydlení a rozvoje Prahy udělala v poslední době radost vám? Těším se na naši diskusi v komentářích pod příspěvkem.

Převzato na profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.