Prokop (ANO): K novému projektu Pražské developerské společnosti

28.04.2022 9:32

Milí Pražané, v záplavě zpráv o zdražování nemovitostí a nájmů, zpomalování povolovacích procesů stavebních úřadů, nedostatku stavebního materiálu a dalších jevech, v jejichž důsledku se cenově dostupné bydlení stává pro stále víc lidí nedostižným snem, se tu a tam přece jen objeví pozitivní novinka.

Prokop (ANO): K novému projektu Pražské developerské společnosti
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

Tou nejčerstvější je, že rada hlavního města Prahy před několika dny schválila další fázi přípravy 600 městských nájemních bytů. Zhruba 550 z nich má vyrůst v Dolních Počernicích, kde na městském pozemku o rozloze 18,5 hektaru vznikne celá nová čtvrť čítající okolo 800 bytových jednotek.Jedná se o další z řady počinů Pražské developerské společnosti. Nedávno vzniklá organizace se v současné době soustředí především na přípravu rezidenčních projektů na pozemcích patřících městu, přičemž v plánu je prozatím výstavba přibližně osmi tisíc bytů, které by měly být hotové do deseti let.Vzhledem k potřebám dynamicky rostoucího města to samozřejmě není mnoho a je zřejmé, naléhavý nedostatek městských bytů plánovaná výstavba nevyřeší. Věřím nicméně, že při správné podpoře ze strany dalších městských subjektů může pražský developer tento počet ještě navýšit, ne-li zmnohonásobit.

Ve hře jsou navíc další způsoby rozšíření městského bytového fondu. Stále se například nabízí nákup vhodných nemovitostí v dražbách nebo odkup stagnujících developerských projektů. Pro lepší uspokojení poptávky po bydlení je zároveň třeba podpořit také jiné formy výstavby - projekty družstevního a spolkového bydlení, cohousing a další. Řadu návrhů na zlepšení dostupnosti bydlení jsem ve svých pravidelných komentářích k bytové politice už předložil. V blízké době se je chystám shrnout a představím je vám i odborné veřejnosti v ucelenější podobě. Nyní ale přenechám prostor vám. A abychom si udrželi pozitivní notu, zeptám se, která zpráva z oblasti bydlení a rozvoje Prahy udělala v poslední době radost vám? Těším se na naši diskusi v komentářích pod příspěvkem.

Převzato na profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…