Prokop (ANO): Kultura ano, ale ne na úkor Pražanů

27.05.2022 21:45 | Tisková zpráva

Stížnosti občanů na neúnosný hluk kolem Ledáren Braník a s tím spojené rušení nočního klidu jako pražští zastupitelé nemůžeme ignorovat. Musíme jako politici hledat kompromis, který dovolí pořádání koncertů v takové míře, která nebude omezovat místní obyvatele.

Prokop (ANO): Kultura ano, ale ne na úkor Pražanů
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO

Občané Prahy 4, ale i dalších městských částí, například protilehlého Barrandova, si na nepřiměřený hluk stěžují od loňského léta, kdy se po covidové pauze znovu začaly rozjíždět kulturní akce a kdy si ve dříve dlouho opuštěných Ledárnách zřídil letní scénu kultovní pražský hudební klub Lucerna Music Bar. Obyvatelé čtvrté městské části volali o pomoc u vedení městské části i magistrátu, sepsali dokonce petici, kterou podepsaly stovky Pražanů. Své obyvatele podpořila na magistrátu i Praha 4, která žádala vedení Prahy, aby výrazně omezilo počet hudebních produkcí a apelovalo na pořadatele na dodržování platných právních předpisů, zvláště nočního klidu.

Čekal bych, že řešení této problematiky se ujme především radní pro kulturu Třeštíková. Ta však za rok nedokázala vyjednat nic a s novou sezónou přišel pro obyvatelé okolí Ledáren tentýž teror, který zažívali v loňském roce. K řešení se neměl ani pražský primátor Hřib. Oba si pak pro svou nečinnost vysloužili trestní oznámení, která podali zástupci iniciativy Hluk z Prahy 4.

Občanů se zastala až radní pro oblast legislativy Hana Marvanová Kordová, která připravila návrh obecně závazné vyhlášky regulující hudební produkce pod širým nebem v hlavním městě. Podporu však u svých koaličních partnerů opět nenašla a návrh tak nebyl zařazen ani na jednání rady.

Vyhlášku však evidentně nutně potřebujeme, proto jsem se rozhodl materiál kolegyně Marvanové Kordové podpořit a navrhl jsem jeho zařazení na dnešní jednání zastupitelstva. Díky občanské aktivitě a tlaku opozice se nám povedlo prosadit, že legislativní proces k tvorbě nové vyhlášky začne. Rada se tím teď musí zabývat a do června vyhlášku předložit na zastupitelstvo. Pevně doufám, že se pražská koalice probudí, začne se zabývat zájmy svých obyvatel a návrh vyhlášky rychle a dobře připraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…