Prokop (ANO): Naplní Praha svůj skromný cíl výstavby 500 bytů ročně?

22.09.2021 19:57

Milí Pražané, pražský primátor Zdeněk Hřib - primátor Prahy tento týden s velkou slávou avizuje výstavbu tří set nových městských bytů. Pokud ale informaci uvedeme na pravou míru, zjistíme, že ve skutečnosti není co slavit.

Prokop (ANO): Naplní Praha svůj skromný cíl výstavby 500 bytů ročně?
Foto: ANO 2011
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO 2011

Naopak dostupné bydlení v Praze po třech letech vlády Pirátů připomíná poušť, kde nic tu nic.Prvním důvodem je, že primátor Zdeněk Hřib si, řečeno slovy klasika, trošku zapřeháněl. Nejde totiž o výstavbu jako takovou, ale o pouhé schválení přípravy stavebních projektů. Ještě zásadnějším problémem je ale zvolené tempo. Přestože k projektům na vybudování 300 městských bytů příští týden pravděpodobně přibude schválení plánu na 400 dalších jednotek, jejich příprava a výstavba potrvá minimálně dalších několik let. To znamená, že město nedostojí ani už tak skromnému cíli postavit alespoň 500 obecních bytových jednotek ročně, který si před pár měsíci vytyčilo ve své strategii pro rozvoj bydlení.

Se slevováním z původně plánovaného tempa se navíc počítá i v dalších letech. Jak jinak si vysvětlit čerstvá vyjádření, podle kterých by na městských pozemcích mohlo v příštích dvou desetiletích vyrůst šest až sedm tisíc bytů, tedy asi o třetinu méně, než byl původní záměr. Pokud se od takto nastaveného trendu nepodaří rychle odchýlit, bude manko městských bytů s každým dalším rokem ošklivě narůstat.

Kam až vede kumulativní propad ve výstavbě, si můžeme ukázat na statistice, kterou najdete v níže uvedeném odkazu: v důsledku sedmnácti slabších let, kdy se oproti dlouhodobému průměru stavělo pomaleji, je naše země dnes chudší o více než 110 tisíc bytů. A já zcela souhlasím s autorem článku, že tyto nepostavené byty nám dnes bolestně chybí. Jak hodnotíte plány na výstavbu městských bytů vy? Připadá vám zvolené tempo dostatečné, nebo se přikláníte k názoru, že je potřeba výrazně zrychli? Těším se na vaše komentáře, napište i je jako obvykle sem dolů, pod příspěvek.Článek, na který reaguji najdete ZDE.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.