Prokop (ANO): Praha ušetřila za energie díky nám, zastupitelům za hnutí ANO

09.08.2023 20:02 | Tisková zpráva

Hlavní město ušetřilo za nákup energií v 1. pololetí letošního roku desítky milionů korun.

Prokop (ANO): Praha ušetřila za energie díky nám, zastupitelům za hnutí ANO
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop

Ta zpráva zní fantasticky a vedení města se s ní samozřejmě chlubí. Už ale neříká to pověstné B. Že to ušetřili díky nám, pražským zastupitelům za hnutí ANO.

Vraťme se v čase do prosince loňského roku. Na zastupitelstvu se Petr Hlaváček až hystericky snažil protlačit materiál týkající se ročního nákupu energií. Zakázka byla evidentně nevýhodná a předražená. Ptali jsme se na hodně věcí, místo odpovědí jsme se ve skrze dočkali jen nátlaku, že pokud materiál neprojde, Praha a její organizace nebudou mít od ledna zajištěnou elektrickou energii.

Nemohli jsme ale v žádném případě souhlasit s materiálem tak, jak ho minulá koalice předkládala. Zadávací dokumentace nereflektovala situaci na trhu s energiemi. Nákup skrze burzu na bázi tzv. forwardů je vždy v zimě a na konci roku velmi drahý a nevýhodný. Věděli jsme, že soutěž s nákupem za spotové ceny bude výrazně výhodnější. Navíc odměna pro PRE by byla 30 %, což se nám zdálo jako zbytečně vysoká marže. Bylo jasné, že pokud Praha nakoupí energie až na jaře nebo v létě, spotové ceny budou výrazně výhodnější.

Naštěstí zakázka ani po opakovaném hlasování neprošla. Milá Praho, nemáš zač, jsme rádi, že se ušetřily další peníze, které snad budou použity jinde mnohem efektivněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…