Prokop (ANO): Rozpolcenost společnosti ve vztahu k řešení bytové problematiky

14.03.2021 11:17

Milí sousedé, minulý týden odvysílala Česká televize první díl svého nového publicistického pořadu Bilance, ve kterém se zaměří na nejzávažnější společensko-ekonomické problémy současnosti.

Prokop (ANO): Rozpolcenost společnosti ve vztahu k řešení bytové problematiky
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

Úvodní reportáž byla věnována bydlení, což myslím dokresluje naléhavost situace, ve které se ocitáme. 

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Přibližně půlhodinový pořad na problematiku nahlíží opravdu zeširoka, a přestože není tak vyvážený, jak by se na počin veřejnoprávního média slušelo, a objevuje se v něm několik nepřesností, nabízí také spoustu podnětů k zamyšlení a jasně pojmenovává určité jevy, které výstavbu komplikují.

Jedním z nich je jistá rozpolcenost společnosti ve vztahu k řešení bytové problematiky. Na jednu stranu si uvědomujeme, že nová výstavba je potřeba, na druhou stranu se jí bráníme, zejména pokud by měla vyrůst v našem nejbližším okolí. Co je příčinou?

Jeden z důvodů hledejme opět v “divokých devadesátkách”, kdy mnozí developeři zkoušeli, co si vůči obcím a jejich obyvatelům mohou dovolit. Vztahy mezi samosprávami a developery od té doby prošly obrovskou proměnou a neseriózní firmy dnes na trhu nemají šanci, špatná reputace developerských společností a nedůvěra k nim však přesto přetrvává.

Důležitou roli hraje také skutečnost, že jako dlouholetí usedlíci vnímáme novou výstavbu jako cizorodý prvek, a tudíž ji přirozeně neseme nelibě. Je proto důležité, abychom za tuto “újmu” dostali něco nazpátek. Třeba v podobě rozšíření hřiště pro děti nebo rekonstruované polikliniky. A to je právě důvod, proč bych svůj nápad na návrat části DPH z výstavby přímo do samosprávy, kde byla realizována, rád dotáhl do podoby legislativního návrhu.

ZDE najdete pořad, který ve svém příspěvku zmiňuji:

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.