Prokop (ANO): Snažili jsme se hlavnímu městu ušetřit peníze

27.03.2022 13:02 | Tisková zpráva

Pozastavit zatím zbytné projekty a peníze použít na pomoc městským částem, aby zvládly humanitární krizi a její dopady tolik nepocítili Pražané.

Prokop (ANO): Snažili jsme se hlavnímu městu ušetřit peníze
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

To byl plán hnutí ANO, který zastupitelé předložili k jednání. Magistrátní koalice ho však odmítla podpořit.

Více než 300 milionů korun by měla Praha okamžitě vyčlenit pro městské části, aby zvládly výdaje spojené s příchodem válečných uprchlíků z Ukrajiny. Dlouhodobě bude Praha potřebovat mnohem více peněz, proto by měla maximálně omezit nebo pozastavit zbytné investiční projekty. Jednou z cest by bylo vypsání koncese na nového provozovatele městského mobiliáře, která by mohla ušetřit městu miliardu v investicích a navíc přinést dodatečné prostředky. Pražští radní by měli prověřit všechny podobné projekty a navrhnout jejich omezení, nebo je úplně zastavit. V návrhu usnesení to na čtvrtečním jednání zastupitelstva navrhl předseda pražské organizace Hnutí ANO Ondřej Prokop.

„Dostali jsme se do situace, kdy projekt výměny městského mobiliáře nefunguje, mimo jiné kvůli válce na Ukrajině a nedostatku surovin, které jsou navíc velmi drahé. Původní plán na vysoutěžení nového koncesionáře primátor Hřib a radní za Prahu sobě bez řádné konzultace vyměnili za investiční dobrodružství. To Prahu bude stát miliardu korun a nemůže fungovat. Současná koalice Prahu zatížila městskou firmu Technologie hlavního města Prahy v podstatě nesplnitelným úkolem, aby vyměnila současné zastávky za nové s tím, že je pak bude provozovat dopravní podnik. Ukázalo se, že přes skvělou práci THMP to prostě není možné. Je na čase si říct, že Praha si podobnou věc nemůže dovolit, měla by v mezinárodní soutěži najít koncesionáře na městský mobiliář a ušetřenou miliardu korun by měla směřovat na zvládnutí situace s příchodem ukrajinských válečných uprchlíků, tak aby humanitární krize co nejméně zasáhla život Pražanů,“ uvedl Ondřej Prokop. 

Podle Patrika Nachera se projekt výměny mobiliáře v podstatě zastavil a ukázalo se, že hledání partnera s patřičným know-how by bylo pro Prahu podstatně výhodnější. „Městský rozpočet zatížíme částkou asi jedné miliardy korun a Praha na tom bude hůř než předtím. Už za primátorky Adriany Krnáčové jsme navrhovali vybrat z veřejné soutěže nového provozovatele, který nám nabídne nejlepší podmínky a bude schopen rozšířit stávající mobiliář do míst, kam se město rozrůstá. Nyní za skoro miliardu korun budeme mít méně než předtím. A Praha ty peníze potřebuje směřovat jinam. Primátor Hřib a radní Scheinherr by už neměli tlačit model, kdy přejdou zastávky pod dopravní podnik a Praha na tom bude prodělávat,“ uvedl Patrik Nacher.

Podle zastupitelského klubu Hnutí ANO by bylo možné zrušit, odložit nebo omezit více projektů. „Navrhovali jsme udělat revizi toho, za co Praha chce v následujících letech utrácet bez jasného finančního přínosu. Potřebujeme zvládnout naprosto výjimečnou situaci, proto by se i současné vedení radnice mělo omezit ve svých mnohdy nerealistických plánech omezit. Ať už jde o nejrůznější změny veřejného prostoru, nebo nezdůvodněné investice do „podnikání“ města tam, kde to opravdu není potřeba. Chtěli jsme, aby vedení města prověřilo, které z aktuálních projektů, na něž jsou v rozpočtu hl. m. Prahy alokovány prostředky, nejsou nezbytně nutné a nemusíme je realizovat v tomto kalendářním roce. Vzhledem k tomu, že výdaje městských částí, na kterých leží největší zátěž se zařizováním ubytování pro uprchlíky a integrací do školských zařízení, budou stále narůstat, je nutné hledat v rozpočtu prostředky na jejich pokrytí. Aby je městské části nemusely hledat na úkor svých občanů. Projekt mobiliáře je letos asi největší, ale myslíme, že jich mnohem více,“ uvedl Ondřej Prokop.

Do července roku 2021 provozovala městský mobiliář výměnou za možnost prodávat na něm reklamu firma JCDecaux, které se už předchozí vedení města primátorky Adriany Krnáčové rozhodlo neprodloužit smlouvu. Od července platí mezi městem a JCDecaux tzv. Dohoda o exitu, podle níž se má vyměnit do dvou let 745 zastávek na pozemcích hlavního města. Dosud však bylo místo plánovaných 300 zastávek vyměněno jen 34, celý projekt se prodlužuje a prodražuje. Podle zastupitelského klubu ANO by se měl projekt zastavit a měl by se řádně vysoutěžit nový koncesionář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…