Prokop (ANO): V Praze se nestaví – urgentně potřebujeme nový metropolitní plán

12.09.2016 14:53

Praha připravuje nový územní plán, který určí jak se bude rozvíjet během příštích dvaceti let. V současné době počet nových developerských projektů klesá kvůli složitosti stavebních povolení. Developeři si stěžují na zdlouhavé povolovací procesy...

Prokop (ANO): V Praze se nestaví – urgentně potřebujeme nový metropolitní plán
Foto: ANO 2011
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO 2011

Praha připravuje nový územní plán, který určí jak se bude rozvíjet během příštích dvaceti let. V současné době počet nových developerských projektů klesá kvůli složitosti stavebních povolení. Developeři si stěžují na zdlouhavé povolovací procesy, není ani výjimkou, že magistrát zruší uzemní rozhodnutí pro daný projekt a vrátí ho zpět k projednání úřadu dané městské části. Délka čekání na povolení k výstavbě bytového či komerčního projektu trvá v průměru osm let.
Nároky lidí se ale s rostoucí kupní silou neustále zvyšují. Praha nemusí nutně růst v počtu obyvatel, jejich nároky se ale stále zvyšují, chtějí větší a luxusnější bydlení, větší kanceláře, víc parkovacích míst. Současná situace vypadá ale tak, že výstavba v Praze stagnuje.

V současnosti se neustále zvyšuje převis poptávky nad nabídkou. V první polovině letošního roku bylo v Praze pravomocně povoleno jen 522 bytů v porovnání s prvním pololetím roku 2015 se jedná o pokles o 80%. Pokud by tento trend pokračoval do konce roku, tak by to pro Prahu znamenalo, že by se za rok 2016 byla zahájena výstavba pouze 1000 bytů, přičemž odhady trhu hovoří o prodeji 5-7 tisíc nových bytů. V metropoli se sice stále staví, ale jedná se o projekty, které byly schválené v předchozích letech.

Nové projekty přinášejí především pozitivní dopady a revitalizaci území. Někteří nové plány na výstavbu kritizují, ale představa, že se příštích 10-20 let bude stavět jen minimálně je nepředstavitelná.

Osobně si myslím, že je třeba najít kompromis mezi tím jak se stavělo v Bémově (Mlejnského) éře a tím jak se prakticky nestaví nyní po roce 2014. Dřívější vládnoucí garnitury, které se naprosto neomaleně spojili s developery a porcovali Prahu bez jakýchkoli regulí, vystřídala občanská hnutí, zelení a aktivisti, kteří ve volebním programu měli na prvním místě boj proti (všem) developerům. I my v ANO jsme měli na Praze 11 jako jedno z hlavním témat boj proti megalomanským developerským projektům. Od našeho programu rozhodně neuhýbáme, naopak se nám na Praze 11 daří projekty, které by svým rozsahem poškodili standard života residentů, blokovat nebo developera nutíme k přepracování. Jako příklad lze uvést Nový Opatov, Mrakodrapy Eye Tower od PPF nebo bytovou výstavbu 3 věže od Central Groupu. Na druhou stranu však vidím nutnost živé diskuse a hledání kompromisů mezi zájmem MČ (Prahy) a zájmem investora / developera. Protože pouhé blokování staveb a tím tedy oddalování problému nic neřeší. Naopak dle čísel, které jsem výše prezentoval tím Praha jako celek trpí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.