Protiva (KAN): Výchova slepic v Čechách

06.12.2020 12:17

Komentář na facebookovém profilu k zákonu zakazující klecový chov slepic

Protiva (KAN): Výchova slepic v Čechách
Foto: KAN
Popisek: Klub angažovaných nestraníků

Prosím, neplést si téma se známým českým filmem a knihou, jejichž  jméno zní poněkud podobně libozvučně, nicméně se zmíněnou taškařicí vůbec nesouvisí. Tato stať je skutečně jenom a pouze o slepicích, většinou.

Prezident spíš potichu nežli se slávou podepsal zákon zakazující klecový chov slepic. Při pohledu na mapu jsme se posunuli poněkud více vlevo a dolů. Tedy na jihozápad. V našem případě optimální směr. Je otázkou, jak naši vykladači zákonů ještě zkonstruují prováděcí předpisy. Lidová tvořivost je v Čechách nevyzpytatelná. A rovněž tak účelovost. Námitky na průmyslovou produkci vajec na sever a na východ od nás jsou z pohledu našich výrobců pochopitelné, ale chybí etický rozměr tohoto bohulibého postoje. Drastické záběry ze čtyřech slepičáren v Čechách pořízené tajně investigativními novináři v těchto, podnítily zájem o poměry v naší masové výrobě zviřátek a živočichů jakož i produktů z nich. Nejsme v tom sami. Školky na pěstování lososů jsou ve Skotsku, aby měli ještě růžovější maso, či množírny norků v Dánsku, aby jich bylo víc než hodně, podnítily dostatečnou pozornost. Jenom se nesmíte ptát, komu výše zmíněné slepičárny patří. To je státní tajemství. Osudy slepic nikoho nezajímají, jejich běh je totiž na krátkou trať, výtěžnost vysoká.

Životnost kurů domácích ve velkopěstírnách bývá sotva 2 roky. Po té co jsou strhány rozličnými vymyšlenostmi jako je střídavé umělé svícení zrychlující normální rytmus den/noc, nacpány tunami minerálů, biovýživy a možná i ATB jsou přeposílány k dalšímu zpracování. Stávají se z nich kamenné, ale výstavní kousky v mrazácích supermarketů, či dílkem pochoutkových konzerv, nebo možná i součástí výživy našich čtyřnohých miláčků. Rozhodně nekončí v kafilérii.

Život normální slepice popelící se na dvorku trvá 5 až 6 let. Po té většinou přestane snášet vejce a stává se jateční. Její produkce není sice tak veliká jako u jejích kolegyň v průmyslových velkovýrobnách, ale žloutek žlutější. Končí většinou v domácí polévce či na paprice. Ty šťastnější ze slepic se potkají za život i s kohoutem, který je pro snášku brzdou a i jinak úplně k ničemu jako konečně každý chlap. Zbaven svého mužství se stává však pochoutkou. Když se úspěšně setkají kloaky obou, kohouta, toho stále ještě plodného, a slépky, přestane slepice na čas snášet a plní svou biologickou povinnost. Potom už snáší méně a méně. Vzniknou ale další kuřata a posléze případně i další dospěláci z nich, pokud neskončí rovněž na jatkách

Platnost zákona začíná až rokem 2027 a koresponduje plně s naší prozíravostí před případnými přehmaty, nebo státním převratem. Zavádět v Čechách novoty příliš rychle se nenosí a času je vždycky víc než dost. I když už bude střecha nad hlavou v plamenech. Snad jenom v New Yorku dokáží zavřít školy ze dne na den a to jich tam mají jako máku. U nás si počkáme alespoň týden, jestli virová nálož náhodou nebouchne. Nemusí hořet, stačí když bude jen doutnat.

Karel Protiva, Kladno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hendrych (ANO): Lidé v zahraničí se rozhodují na základě zprostředkovaných informací

15:14 Hendrych (ANO): Lidé v zahraničí se rozhodují na základě zprostředkovaných informací

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě