Pupavová (SPD): Prorodinná politika – pevný pilíř programu SPD

06.10.2021 12:45

Sociální a rodinná politika jsou záležitosti prvořadého veřejného zájmu. Jejich financování musí být zcela zajišťováno a garantováno státem, je to jedna z jeho základních povinností.

Pupavová (SPD): Prorodinná politika – pevný pilíř programu SPD
Foto: Screen ČT24
Popisek: Jana Pupavová v debatě krajských lídrů na ČT

Odmítáme privatizaci jakýchkoli oblastí a součástí sociální politiky a rovněž tak odmítáme i jakékoli omezování současného rozsahu veřejných sociálních služeb. Naším cílem je zavedení funkčního a uceleného systému podpory rodin ze strany státu. A to od založení rodiny až po důstojně prožívané stáří.

Zásadně podpoříme porodnost…

Jednou z hlavních priorit hnutí SPD je zvýšení porodnosti. Speciálně proto chceme podpořit mladé pracující rodiny, pracující rodiny s dětmi a pracující rodiny s nižšími příjmy. Například prostřednictvím zavedení výhodných manželských půjček pro pracující rodiny s výrazným snížením splácené částky vždy po narození dítěte, anebo skrze poskytnutí příspěvku na splácení hypotéky rodinám v době, kdy jeden z rodičů pečuje o dítě v rámci rodičovské dovolené. Nedostupnost vlastního či nájemního bydlení (nejen) pro mladé rodiny je ohromným dluhem všech českých vlád za posledních třicet let.

Navrhujeme také výrazně zvýšit daňová zvýhodnění na děti. Na dvojnásobek u prvního a druhého dítěte v rodině a na čtyřnásobek u třetího a každého dalšího dítěte. Toto opatření by rodinám s třemi a více dětmi přineslo zvýšení jejich čistých příjmů o více než 100 000 korun ročně! Příslušný návrh zákona už jsme předložili v roce 2020 – ale vláda hnutí ANO a ČSSD k němu zaujala negativní stanovisko. Pracujícím rodičům také hodláme zvýšit porodné na první a druhé dítě a poskytnout jim toto zvýšené porodné i u třetího a každého dalšího narozeného dítěte.

… a mladé pracující rodiny

Velkým - a dlouhodobě neřešeným - problémem, který zvyšování porodnosti brání a který mladým rodinám velmi komplikuje život, je nedostatečná podpora možností, jak sladit pracovní a rodinný život, a to především u rodin s malými dětmi, ze strany státu. Jako matka dvou dcer mohu osobně potvrdit, jak nesmírně těžké je vrátit se, zejména když žijete na venkově, po narození dítěte do zaměstnání.

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26170 lidí

Nedostatečný zájem státu o tuto problematiku vede i k tomu, že matky pečující o děti mají velmi ztížené budoucí pracovní uplatnění a kvůli dlouhodobému výpadku pracovních příjmů jsou poškozeny (a v podstatě nezaslouženě trestány) i pozdějšími nízkými důchody. To se musí změnit! Řádná péče o dítě do šesti let věku musí být započítávána do doby povinného pojištění pro potřebu vzniku nároku na starobní důchod. A je úspěchem a zásluhou hnutí SPD, že jsme nedávno prosadili příspěvek k důchodu ve výši 500 korun měsíčně všem ženám (či mužům) za každé vychované dítě bez omezení – zatímco vládní návrh chtěl tento příspěvek omezit (bez ohledu na počet vychovaných dětí) na 1 500 korun měsíčně.

Je rovněž velmi důležité, aby veřejná zařízení předškolní výchovy a péče (školky a dětské skupiny) byla financována z veřejných zdrojů (stát, kraje, obce) a aby byla pro děti a rodiny dostupná v dostatečných kapacitách na celém území státu, včetně těch nejmenším obcí. A bez toho, aby na pobyt dětí v těchto zařízeních museli rodiče doplácet ze svého. Pro pracující matky (popř. otce-samoživitele) pečující o děti předškolního věku chceme zavést zkrácený pracovní týden v délce 30 hodin – ovšem za plnou mzdu (tedy jako kdyby pracoval na plný pracovní úvazek). Rozdíl v mzdových nákladech (za oněch 10 hodin týdně) by zaměstnavateli doplácel stát. A chceme taktéž rodinám poskytnout příspěvek na školní pomůcky ve výši 2 500 korun při zahájení školní docházky dítěte.

Jsme si jisti, že zvýšení porodnosti je v zásadním veřejném i národním zájmu České republiky, neboť opačný trend povede k úpadku udržitelného sociálního a ekonomického systému a k velmi výraznému poklesu kvality systému našich veřejných služeb, jelikož dojde k výraznému poklesu počtu plátců daní a povinných pojistných odvodů, z nichž jsou všechny veřejné služby a statky financovány. Rodina na 1. místě!

Článek byl převzat z Profilu Jana Pupavová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…