Putnová (TOP 09): O kamionech mají rozhodovat obce, ne policie

02.03.2015 5:28

Jen málokterá vesnice má dnes takové štěstí, že její obyvatelé vidí projet kamion jen ve chvíli, kdy jeho řidič zabloudil. Přesto, že síť dálnic je v České republice funkční, firmy využívají místních cesty jako zkratky, ale také kvůli tomu, aby ušetřily.

Putnová (TOP 09): O kamionech mají rozhodovat obce, ne policie
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Anna Putnová

A obce mají jen omezené možnosti, jak bránit klid a hlavně bezpečí svých občanů.

Doposud mohly samy obce, konkrétně jejich samosprávy, rozhodnout o tom, zda přechodně nebo trvale zakáží vjezd kamionů. Podle nového zákona o silničním provozu, který navrhla vláda, by se tato pravomoc ale měla přenést de facto na orgány policie.

Myslím, že toto řešení by zkomplikovalo situaci a zbytečně vzalo kompetence lidem, kteří tam žijí. I proto jsem na Hospodářském výboru sněmovny tento týden navrhla změnu, která znamená, že rozhodování o průjezdu nákladních vozidel těžších 12 tun zůstane v rukou jejich tamních volených zástupců obcí. Považuji za důležité, aby obce měly i nadále zachovánu tuto pravomoc v nezmenšené míře. Průjezd tranzitní nákladní dopravy přes obce dokáží efektivně vyhodnotit právě obce, které berou v úvahu zájmy občanů i bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Putnová - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…