Putnová (TOP 09): Šátky z kola ven

02.09.2014 18:13

V posledním týdnu se rozhořela diskuse o možnosti nosit šátky pro dívky z muslimských rodin v české škole. Rozhodnutí paní ombudsmanky Šabatové vyvolalo poměrně bouřlivou vlnu reakcí.

Putnová (TOP 09): Šátky z kola ven
Foto: PSP ČR
Popisek: Poslankyně za TOP 09, paní Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph.D. MBA, předsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR

Nedávno se také ministr Chládek (pro mě překvapivě) souhlasně vyjádřil k nošení šátků. O to víc mne udivilo, že by mu ale vadilo zahalování tváře. Zdá se, že se ministr rozhodl stát se arbitrem v této otázce. Myslím, že celá diskuse je velmi zavádějící. Nelíbí se mi, že v těchto debatách je škola redukována pouze na barák, ve kterém se snad předávají jenom neutrální informace a znalosti. Škola je přece prostor, který formuje osobnosti mladých lidí nejen po odborné stránce, ale také jejich morální a duševní rozvoj. Je to její poslání, které je s ní spojeno od dob zavedení povinné školní docházky Marií Terezií koncem 18. století, a na které škola nemůže rezignovat. Říká se tomu výchova. Koneckonců rodiče, kteří dávají přednost domácímu vzdělání, tak činí především proto, že chtějí v morální sféře působit na děti jinak, než jak nabízí české veřejné školství. Málokdy je k tomu vedou důvody nespokojenosti s výukou samotnou.

A teď se dostáváme k jádru sporu. Česká škola a její vzdělávací systém je pochopitelně postaven na hodnotovém a myšlenkovém odkazu Evropy. Z tohoto pohledu je tedy jasné, že všichni ti, kteří se do české školy přihlásí, si musí být vědomi toho, že budou vzdělávaní a vychovávaní v duchu evropských humanistických tradic. Diskuse o nošení šátku se mi v tomto kontextu jeví jako nadbytečná, protože naše kontinentální hodnoty nepočítají s přijetím myšlenek, které přináší muslimská víra. Proč to neříkat jasně a nahlas? Proč se nehlásíme k našemu evropskému hodnotovému dědictví? Proč je nebráníme? Ušetřili bychom si mnoho pofiderních vyjádření a doporučení. Budeme-li školu a české školství brát skutečně vážně, snadno si také odpovíme na to, zda šátky do našich škol patří, či ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…