Radní Ropková (ČSSD) na konferenci Stáří spojuje: Stále se můžeme zlepšovat

08.06.2015 15:04

V prostorách Nové radnice se konal ve čtvrtek 4. června již třetí ročník konference Stáří spojuje, nad jejímž průběhem převzala záštitu pražská radní pro sociální politiku a školství Irena Ropková.

Radní Ropková (ČSSD) na konferenci Stáří spojuje: Stále se můžeme zlepšovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Výstupem z této konference je deklarace, která apeluje jak na samotné seniory a poskytovatele sociálních služeb, tak na politickou reprezentaci.

Konference Stáří spojuje se letos zaměřila zejména na možnosti, které seniorům přináší život ve městě. Za řečnickým pultem se vystřídali odborníci na problematiku stárnutí i poskytování sociálních služeb. Radní Irena Ropková při své zahajovací řeči zdůraznila zejména potřebu rozvoje volnočasových a vzdělávacích aktivit pro seniory a zvyšování kvality poskytovaných sociálních služeb nejen v pobytových kapacitách, ale i přímo doma u klientů.

„V poskytování služeb a nabídky aktivit pro seniory se nejen můžeme, ale dokonce musíme neustále zdokonalovat. S tím, jak se svět kolem nás mění, je nutné se přizpůsobovat novým výzvám, jako je zlepšování finanční či počítačové gramotnosti," uvedla Ropková. „Jelikož jsem zároveň radní pro oblast školství, kladu velký důraz taktéž na mezigenerační solidaritu, kterou musíme v dětech pěstovat již od malička," dodala.

V závěru konference byla schválena společná deklarace, na jejíž přípravě se podílelo široké spektrum odborníků i politických představitelů, mezi kterými byla také radní Ropková. Deklarace apeluje mimo jiné na rozšiřování možností pro maximální zapojení seniorů do veřejného života či vylepšování individuálního přístupu k této velmi heterogenní skupině.

„Každý bod deklarace je zásadní. Musíme houževnatě pracovat na změně myšlení nejen o stáří, ale i samotného stáří o sobě samém. Když na sobě budu neustále pracovat a budu si sám sebe i jako seniora vážit, bude se to zrcadlit v přístupu okolí ke mně," prohlásil během konference Jan Lorman, ředitel spolku Život 90.

Praha již nyní pracuje na mnoha projektech, které jsou v souladu s přijatou deklarací. Mimo jiné se při tvorbě nového střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb klade velký důraz na poskytování služeb v přirozeném prostředí klientů pomocí terénních služeb, v rozvoji komunitních programů pak v příštích letech výrazně pomohou evropské fondy, které cílí právě na podobné aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

7:02 Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k facebookovému postu starosty pražských Řeporyjí Pav…