Radoměřská (TOP 09): Anenský trojúhelník se musí zkultivovat citlivě a ve spolupráci s obyvateli

02.05.2021 10:54

V centru metropole se nachází hned několik míst, která si zaslouží kultivaci a oživení. Jedním z nich je tzv. Anenský trojúhelník, tedy prostranství u Smetanova nábřeží nedaleko Karlových lázní. Tam již stavební práce probíhají, situaci však zkomplikovaly dohady o budoucnosti vzrostlého javoru, který tvoří dominantu prostranství. K zemi nejspíš nakonec nepůjde.

Radoměřská (TOP 09): Anenský trojúhelník se musí zkultivovat citlivě a ve spolupráci s obyvateli
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Proměnou by mělo projít celé okolí Smetanova nábřeží. Kromě revitalizace Anenského trojúhelníku má v budoucnu dojít například k obnovení tzv. čapadla, tedy historického průchodu k břehu Vltavy, nebo k vybudování lávky na Vltavě s výhledem na pražská panoramata. Poněkud zapomenutá místa mají díky tomu ožít a nabídnout oázu klidu v centru pulzujícího města.

Zástupci města vedli dlouhou diskuzi o budoucí podobě Anenského trojúhelníku. Největší spory se strhly o vzrostlý javor, který prostranství zkrášluje už dlouhá desetiletí. Ten nakonec nejspíš k zemi nepůjde, i kvůli místním obyvatelům, kteří si jeho kácení nepřejí. Právě názory místních by podle zástupců městské části Praha 1 měly v podobných případech hrát klíčovou roli: „Strom kácet nechceme. Záleží nám na kulturním prostředí naší městské části, proto chceme využít diskuzí s občany a hledat společně cesty, jak místo zkultivovat,” říká předseda TOP 09 Praha 1 Giancarlo Lamberti a dodává, že komunikace s občany by měla být do budoucna intenzivnější.

To potvrzuje i předsedkyně komise pro participaci a veřejný prostor Rady MČ Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09): „Celý spor okolo javoru stííbrného je píedevším výzva k větší komunikaci s občany. Osobně mě velmi těší, že se lidé tak výrazně zajímají o své okolí. Nejen v tomto případě, ale i v mnohých jiných. O dalším vývoji kolem javoru proto chceme vést širokou debatu.”

Ačkoliv úplně jasno o podobě Anenského trojúhelníku a jeho přilehlého okolí ještě není, návrhy řešení jsou na stole a záleží jen na dohodě zastupitelů a radních s místními obyvateli. „Jsem rád, že se podařilo najít konsensus, podobné problémy a otázky se mají řešit diskuzí a ne radikálními postoji. K diskuzi jsem celou dobu vyzýval, pevně věřím, že výsledkem bude projekt, který bude konvenovat většině občanů, ideálně nechá dožít strom a přinese místu co nejvíce zeleně,” říká k projektu pražský radní pro oblast správy majetku Jan Chabr (TOP 09).

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.