Rakušan (STAN): Kádrujete lidi, podrobujete je estébáckým metodám

11.03.2020 16:47

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2020, návrh na volbu členů Rady České televize.

Rakušan (STAN): Kádrujete lidi, podrobujete je estébáckým metodám
Foto: archiv starosty
Popisek: Vít Rakušan

Dobrý den. Děkuji vám za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, já už nebudu opakovat mnoho řečeného, protože bych mohl podepsat slova svých předřečníků - kolegy Stanjury, kolegy Výborného, kolegyně Pekarové. Ale jeden aspekt tady ještě nezazněl. V tom kádrovacím emailu, který rozeslal předseda volebního výboru Berkovec vám, kolegům z hnutí ANO a kdovíkomu ještě, totiž kromě líčení těch pozitivních a negativních vlastností jednotlivých kandidátů, příchylnosti či odchylnosti k vládnímu hnutí ANO, zaznívala u těch kandidátů ještě jedna důležitá věc. A to - v Radě ČT Roman Bradáč nebude v žádném případě zastupovat zájmy P. Dvořáka. V Radě ČT nebude v žádném případě zastupovat zájmy Dvořáka paní inženýrka Hubková. 

V Radě ČT nebude v žádném případě zastupovat zájmy ředitele Dvořáka Marek Hladký. A tak bychom mohli pokračovat a pokračovat. Tedy v tom seznamu se nám kromě těch kádrovacích posudků jako vystřižených z bývalého režimu ještě říká přece úplně jasně jedna věc. Hnutí ANO se snaží navolit Radu České televize tím způsobem, aby bylo odstřeleno současné vedení České televize. V této chvíli se hnutí ANO jasně vymezuje proti tomu, jak funguje vedení České televize po personální lince. To znamená, vy říkáte, budeme volit jen takové kandidáty a kandidátky, kteří se prostě vymezí tvrdě proti současnému řediteli. Vy už dopředu říkáte, jaký je váš postoj. Už dopředu odhalujete svoje politické kroky, a ty jsou prostě jasné. My chceme, aby skončil současný ředitel České televize. A ti lidé to musí říct dopředu, jasně se tak vyslovit před tím, než dostanou od hnutí ANO nějakou svoji důvěru. To je prostě ten váš kádrovací přístup, takže kromě těch posudků, že někdo s někým žije a kamarádí se se zástupcem Milionů chvilek, a proto je pro nás nedůvěryhodný - já nevím, jestli vám z toho neběhá mráz po zádech, mně ano, vám asi ne, asi je to váš běžný pracovní postup, takhle mezi sebou v hnutí ANO pravděpodobně komunikujete.

Kádrujete lidi, podrobujete je, musím to tak říct, těm estébáckým metodám. Ale vy už dopředu uvádíte - ten bude zastupovat zájmy ředitele, ten je nebude zastupovat, a toto je dokonce kandidát ředitele České televize, on si ho tam nějak prosadil. No, máte asi velmi dobrou špionážní síť, která ví, koho si přeje, nebo nepřeje současný pan ředitel. Máte opravdu nadstandardní informace, vaším prostřednictvím, panu předsedovi Berkovcovi. Opravdu skvělé informace. Nevím, kde jste je všechny dohledal. Máte je mnohem lepší, než my všichni ostatní. Ale my všichni ostatní o někom nepíšeme, s kým žije, s kým se kamarádí, s kým se vídal. Já mám dojem, vaším prostřednictvím, pane předsedající, že vy, pane Berkovče, jste byl člověk, který byl za minulého režimu statečný, a to statečnější, než mnozí tady v sále. A o to je mi opravdu podivnější, že se teď snižujete k takovým metodám. Takže za hnutí STAN jasně říkám, že podpoříme vaše odvolání z postu šéfa výboru. A ještě bych byl velmi rád, kdyby hnutí ANO přestalo uvažovat jen v té personální lince - Dvořák ano, Dvořák ne. Jestli je toto základ vaší politiky, tak prostě vybočujete ze zákona, protože Rada České televize má kontrolovat řádné fungování České televize a nemá sloužit k tomu, aby odstřelila jejího ředitele. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině