Rakušan (STAN): Opravdu není čas na to, abychom vedli laciné politické boje

24.03.2020 15:08

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k stavu legislativní nouze

Rakušan (STAN): Opravdu není čas na to, abychom vedli laciné politické boje
Foto: Facebook Víta Rakušana
Popisek: Vít Rakušan

Hezký dobrý den, vážené paní poslankyně, páni poslanci, pane předsedající, pane premiére, členky a členové vlády České republiky.

Dovolte mi, prosím, abych na začátku svého proslovu poděkoval. Abych poděkoval všem lidem v České republice, kteří ukázali, že Češi nejsou ten brblající národ, který na všechno jenom nadává a vždy je nespokojen. Ukázali to, že Češi jsou národem velmi činorodých lidí, kteří jsou schopni improvizovat, kteří jsou schopni řešit krizové situace a kteří jsou schopni v tu těžkou krizovou chvíli skutečně táhnout za jeden provaz.

Dovolte mi, abych poděkoval zdravotníkům. Sám mám několik z nich ve své vlastní rodině a vím, že jsou to lidé, kteří teď na hraně vlastního rizika ohrožení vlastního zdraví věnují svoji energii daleko nad rámec svých pracovních povinností tomu, aby v České republice nezavládla panika, aby se lidé uzdravili, aby lidé měli jistotu toho, že jim má v té těžké chvíli kdo pomoci. Dovolte mi, abych poděkoval všem záchranářům, hasičům, policistům, abych poděkoval ale i prodavačkám, prodavačům, pošťákům, všem lidem, kteří jsou dennodenně nuceni být v bezprostředním kontaktu s lidmi.

Je to potřeba, protože tito lidé mnohokrát poděkování prostě neslyší. Oceňuji i to, že pan premiér včera ve svém proslovu mnoho těchto profesních skupin zmínil. Mně dovolte zmínit ještě jednu, která mně v tom výčtu malinko chyběla. Já děkuji starostkám a starostům s malým "s" napříč republikou a napříč politickým spektrem za to, jak zvládají řešit krizové situace, za to, jak se postavili čelem k té krizi, kterou nikdy ve své profesní kariéře nezažili, za to, jak zvládají ve svých obcích a městech šířit klid a dokážou účinně a rychle svým občanům pomoci, dokážou jim poskytnout informace, dokážou dostat podporu, i tu základní - potravinovou, materiální, k seniorům, kteří jsou tou nejohroženější skupinou v našem obyvatelstvu. Zaslouží si velkou poklonu a velké poděkování a ne nadarmo je to právě ta skupina politiků, která se dlouhodobě těší největší podpoře všech v České republice.

Dovolte mi ještě dvě poděkování. Jedno je našim vědcům. Čeští vědci, ten klenot toho, co Česká republika dlouhodobě má, ukazují, že jsou schopni obrovsky rychle reagovat na veškeré výzvy, které nová doba přináší, přicházet s novými technologiemi, přicházet s novými řešeními, která bezprostředně ochrání lidi. Ale dovolte mi poděkovat i mnohokrát kritizovaným médiím veřejné služby, protože v této chvíli zareagovaly velmi dobře. Máme tady pořady pro děti, vzdělávací pořady pro děti, výukové pořady, máme tady speciální programy pro seniory, kteří se mnohokrát nepohybují na internetu, a takto se snáze dostávají k informacím.

A dovolte mi poděkovat možná trochu překvapivě i členkám a členům vlády České republiky za to, že se snaží té situaci čelit, přicházet s řešeními, která ochrání občany České republiky, a mnohokrát tráví dny a noci se své práci a snaží se přijít s řešeními, která budou účinná. Ale zároveň bych chtěl poprosit i přítomného pana premiéra, přítomné ministryně a ministry, prosím, neberte si naši dílčí kritiku osobně. My jsme opakovaně řekli, že za opatřeními, se kterými vláda České republiky přišla, stojíme. My vás budeme podporovat. Všechny poslanecké kluby dopředu avizovaly, že podpoří ekonomická opatření, se kterými vláda v této fázi přichází.

Ale my všichni máme své individuální životní příběhy. Mám bratra, který dělá primáře v jedné fakultní nemocnici, a prostě mi nedá, abych neupozornil na to, že stále ještě fakultní nemocnice nejsou dostatečně zabezpečeny ochranným materiálem. To prostě není kritika, která má přinést politické body. To je přece kritika, která má přinést nápravu těch skutečností, které nefungují. Teď jsme skutečně všichni na jedné lodi a přenos informací k vám, a já používám přímou linku, oslovil jsem během té doby pana ministra Havlíčka, pana ministra Hamáčka, bavil jsem se s panem doktorem Prymulou, my ty informace přenášíme nekonfliktním způsobem, ale i vy byste měli ocenit, že i opozici je schopna v regionech, ve svých volebních obvodech nashromáždit informace, které vy můžete využít. Neberte to, prosím, osobně. Ta kritika jednotlivých opatření, pokud jsou, je věcná.

Zároveň bych chtěl požádat anebo podpořit ten návrh, aby se scházeli ekonomičtí experti jednotlivých stran a hnutí. Je to nutné. Musíme přijít s balíčkem opatření. Já tady nechci napodobovat některé předřečníky číst patnáct návrhů v ekonomické oblasti hnutí STAN. Pojďme k tomu vytvořit speciální ekonomické grémium všech zástupců politických stran a hnutí ve Sněmovně a pojďme hledat taková řešení, která skutečně a reálně pomůžou lidem v České republice tuto nepoznanou krizi překonat.

Zároveň vítám návrh vlády přizvat do krizového štábu i zástupce opozice. Je to rozumné, je to dobré, protože všichni z nás tady ve Sněmovně reprezentujeme nějakou část společnosti a šíření informací ke všem lidem v České republice je potřeba. Zároveň bych chtěl požádat o pravidelné setkávání pana premiéra se zástupci všech stran a hnutí zastoupených ve Sněmovně, aby došlo k rychlé komunikaci a přenosu informací.

Pokud jsme u informací, rád bych podpořil, aby lokální samosprávy dosáhly na informace o tom, v kterých regionech se reálně vyskytuje zásadní ohrožení touto nepříjemnou nemocí, aby starostové měli informace, že v jejich teritoriu jsou nakažení. Je to to, co chybí, a oni jsou těmi, kteří nebudou panikařit, nebudou podporovat nějaký lynč nakažených. Naopak. Budou schopni přijmout taková opatření, která celé věci jednoznačně pomohou.

Je potřeba v této těžké době myslet na ty nejohroženější. Jsou to samozřejmě senioři. A chtěl bych opravdu vyzvat občany v České republice, aby podporovali veškerá opatření, která mají právě tuto nejzranitelnější skupinu obyvatel chránit, a aby všichni dokázali i v rámci svých rodin a lokálních komunit seniorům pomoci. Oni jsou těmi, kteří mohou být nejvíce ohroženi. Pomáhejme ve svých rodinách, neohrožujme nezodpovědným jednáním i vůči svým blízkým, zbytečnými návštěvami i v rámci rodin, pomáhejme, nakupujme jim, ale neohrožujme je. Mysleme prosím na podnikatele. My jako STAN jsme navrhovali i třeba tříměsíční kompenzaci veškerých ztrát, které podnikatelé v současné době mají. My potřebujeme nastartovat ekonomiku v tom tvaru písmene "V", to znamená, teď dochází k nějakému rychlému propadu, ale my musíme všemi kroky zabezpečit to, aby tady byl rychlý nárůst směrem nahoru.

Vážení přátelé, dámy a pánové, teď opravdu není čas na to, abychom vedli laciné politické boje. Jsme tady v Poslanecké sněmovně všichni zástupci obyvatel České republiky. Jsme všichni zástupci nejrůznějších skupin, sociálních, ekonomických v rámci z České republiky. Ale teď všichni z nich, ať volili kohokoliv z nás, myslí na jednu jedinou věc: Ochránit svoje rodiny, ochránit sebe před nákazou. Všichni z nich myslí na to, aby byla zabezpečena jejich ekonomická budoucnost, a všichni z nich jsou v období, kdy mají strach. Nezneužívejme toho strachu, nevyužívejme ho, nepodlehněme laciným svodům toho, abychom zneužili moc, kterou oni nám ve volbách dali, držme se i v krizových dobách všech demokratických principů, nestrašme lidi dvouletým uzavíráním hranic, nestrašme je tím, že ta opatření tady budou na věky věků, nestrašme je nějakými politickými proklamacemi, ale nabízejme jim řešení a pokusme se lidem i říci, kdy daná opatření skončí, a pokusme se jim slíbit, že se potom navrátíme ke klasickému modelu liberální demokracie sebevědomé země, členské země Evropské unie, jak tomu bylo před vypuknutím této krize. Je to důležité, lidé to od nás chtějí slyšet a především chtějí vidět, že v době krize my, rozhádaná Poslanecká sněmovna, jsme schopni se sjednotit a ukázat, že reprezentujeme celý náš národ, jeho nejrůznější skupiny. Na hádání a na ty naše politické taškařice bude dost času po tom, až tato krize pomine.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …