Rakušan (STAN): Otočme list

21.08.2021 17:33

Komentář na facebookovém profilu k srpnovým událostem roku 1968.

Rakušan (STAN): Otočme list
Foto: Facebook Víta Rakušana
Popisek: Vít Rakušan

Moje máma byla Pražanda. Tedy než ji táta „odtáhnul“ na maloměsto. Rok 1968 zažila, jako dvacetiletá, v centru Prahy.

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí

Studovala medicínu, a jako skoro každý v té době nebyla schopna pochopit, co se to stalo. Atmosféru uvolnění, studentských majálesů a celkové euforie vystřídaly jednoho rána tanky. A šílené naštvání, zoufalství a deziluze.  V lednu 1969 byla na Palachově pohřbu. A v srpnu 1969, rok po začátku okupace, před padesáti lety, byla zase s kamarády z kruhu na Václaváku. A všichni pochopili, že jde do tuhého.

Esenbáci s novými dlouhými bílými obušky dovezenými z Polska, milicionáři vybavení zbraněmi s ostrými náboji, které skutečně několikrát zasvištěly vzduchem. Jak se všechno změnilo… Češi, ještě před rokem tak soudržní, střílí do Čechů. „Na policajty v helmách jsme křičeli Gustapo, Gustapo… Bylo nám šíleně smutno, tu bezmoc a strach si budu pamatovat vždycky…“, vzpomíná máma. Normalizace začala. Pěkně zostra. Byli i mrtví - vraždy výstřelem příslušníků československých ozbrojených složek nebyly nikdy soudně potrestány…  

Jsem rád, že nejsme lhostejní k tomu, co se děje v Afghánistánu. Že jsme hrdí na naši armádu, která je velmi profesionální. Zachraňuje životy. Kokrétní lidi, s rodinami, s vazbami na místo, kde vyrostli. Ale kde už nemůžou žít.

Hrad zpochybňuje naše vlastní zakotvení. Premiér… Kde je premiér? Máme se vlastně divit tomu, že z jejich strany nezaznívá silná prohlášení o svobodě, o demokracii, o nutnosti vážit si všeho, co my máme a jinde nemají? S minulostí těchto pánů se asi ani nedivím. A jsem si jistý, že tihle pánové za pár let z vrcholné politiky zmizí. Moc bych si přál, abychom v naší zemi dokázali otočit list. Jedna z velkých šancí je letos v říjnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…