Ramzer (ODS): Čeští a polští hasiči z obou stran hranice chtějí i nadále úzce spolupracovat

21.02.2023 15:18

Na další vzájemné spolupráci se i pro příští roky chtějí dohodnout hasiči z obcí Frýdlantska a polského příhraničí na druhé straně hranice. Navázat chtějí na spolupráci z předchozích let, během které uskutečnili řadu společných cvičení či školení.

Ramzer (ODS): Čeští a polští hasiči z obou stran hranice chtějí i nadále úzce spolupracovat
Foto: ODS
Popisek: Starosta Frýdlantu Dan Ramzer

K partnerům na české straně, kterými jsou město Frýdlant a obce Heřmanice, Kunratice a Dětřichov se nově připojí i obec Višňová. Partnerem na polské straně zůstane město Piensk. První společnou aktivitou mají být v letošním roce společné mezinárodní hasičské závody. Zástupci všech obcí a měst se na tom dohodli ve čtvrtek 16. února 2023 na jednání v Piensku. 

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí

„V minulém projektovém období jsme realizovali řadu společných akcí, spolufinancovaných z Fondu malých projektů. Byly to akce většinou zaměřené na setkávání hasičů, na prevenci, školení a na zásahy u jednotlivých událostí.

Cvičili jsme u nás na české straně například v Kunraticích stavbu humanitárního zázemí po fiktivním ničivém orkánu, vyhledávání ztracených osob v terénu v Heřmanicích, zásah při simulovaném požáru výškové budovy v Dětřichově nebo reálný postup v případě, že by hořel hrad a zámek Frýdlant. Na polské straně pak probíhalo například cvičení na vodní hladině či cvičení na postup při hašení průmyslového objektu v Piensku,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Společná česko-polská hasičská cvičení probíhala díky prostředkům EU, programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika – Polsko 2014 – 2020.

Na spolupráci teď chtějí všechny obce navázat i v dalším projektovém období 2021 – 2027. „Na první společné schůzce jsme si potvrdili, že spolupracovat chceme i nadále, protože vzájemná cvičení a školení mají smysl a jsou pro hasiče na obou stranách hranice přínosem. První navrženou společnou aktivitou mají být společné mezinárodní hasičské závody. Po vyhlášení podmínek Fondu malých projektů budeme hledat i další možné spolupráce všech partnerů,“ uzavírá Dan Ramzer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu