Randula (Svobodní): Vzpomínáte si ještě na systém PES? Dnes konečně klesl na zelený stupeň:)

26.05.2022 16:02

Hospody tak ode dneška mohou mít otevřeno do půlnoci, na venkovní akci se může sejít i 500 lidí a na svatbu či pohřeb můžete pozvat až 100 hostů.

Randula (Svobodní): Vzpomínáte si ještě na systém PES? Dnes konečně klesl na zelený stupeň:)
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Ačkoliv je mi jasné, že "céčko" už dnes asi nikoho příliš nezajímá, protože nyní frčí noví a lepší strašáci jménem Lepra, Opice, Putin a Inflace, přesto mi to nedá neupozornit na jednu zajímavost.

Vzpomene si ještě někdo na Blatného systém PES, který nám měl přesně ukázat aktuální riziko infekce?

Tak tento přesný a podle tehdejšího ministra zdravotnictví téměř dokonalý systém, vyhodnocující ty úplně "nejdůležitější epidemické parametry" by až dnes poprvé po cca deseti měsících klesl na svůj nejnižší "zelený" stupeň.Tedy pokud by se stále používal, což se zaplaťpánbu neděje.

Až do včerejška by tedy platilo např.: "Venkovní akce jsou omezeny na 100 osob, muzea jsou omezena na 50 procent kapacity a restaurace zavírají ve 22 hodin...

Zatímco teprve ode dneška by se konečně mohly konat např. "venkovní akce do 500 osob" a restaurace by musely povinně zavřít "až o půlnoci".Stále by také platila povinnost nosit roušky ve vymezených vnitřních prostorách.

Je třeba zdůraznit, že systém PES neměl žádný "nultý" stupeň, ve kterém by neplatila vůbec žádná omezení. Takže venkovní akce pro 500 osob byly maximum možného, na svatbu či pohřeb by nikdy nesmělo přijet více než 100 hostů a rouška by se stala trvalou součástí našeho života.

To vypovídá mnohé o promyšlenosti a "perfektním odladění" tohoto systému, když k poklesu na "zelený stupeň" došlo až v době, kdy jsou všechna opatření dávno zrušena, stav pandemické pohotovosti odvolán, ani ti nejskalnější pražští strašpytlové už v metru většinou nechodí v přestrojení za kačera Donalda, v nemocnicích po celé republice máme dohromady v průměru sedm těžších pacientů s "Cé", zatímco před týdnem odehráli v Praze němečtí Rammstein koncert pro 2x 60 000 diváků aniž by následovala jakákoliv zdravotnická či dokonce humanitární katastrofa.

Tak si na to vzpomeňme, až zase budeme podléhat iluzi, že naši zemi určitě řídí ti nejchytřejší a nejschopnější z nás.

A připomeňme si, že pod systémem PES jsou podepsaní "matematici" Jan Kulveit a René Levínský. To pro případ, že by nám tito dva moudří pánové zase někdy v budoucnu chtěli s něčím poradit.

Matice opatření PES na stránkách ÚZISu ZDE.

Převzato z profilu politika.

Jiří Randula

  • Svobodní
  • Pravda nikdy nespočívá uprostřed.
  • mimo zastupitelskou funkci

Článek byl převzat z Profilu Jiří Randula

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.