Ransdorf (KSČM): Církevní stříhání vlny oveček

20.10.2013 21:30

Už jsem v české politice dlouho. A tak si pamatuji podzim 1990, kdy řeholní kongregace dostaly 74 objektů a biskupská konference tehdy prohlásila, to je poslední majetkoprávní požadavek římskokatolické církve.

Ransdorf (KSČM): Církevní stříhání vlny oveček
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

To nemluvím o tom, že státní tajemník Casaroli v osmdesátých letech v jednáních se svým protějškem Vladimírem Janků vyloučil majetkoprávní požadavky římskokatolické církve vůči československému státu. Ale časy se mění a církev nastolila salámovou taktu při sledování svých cílů. Pamatuji si též, že Federální shromáždění ČSFR schválilo „výčtový zákon, kterým se restituovaly majetky církví a náboženských společností“. Bylo to 1. srpna 1991. Kardinál František Tomášek, kterého jsme i my ateisté milovali pro jeho lidskost, tehdy ocenil vstřícnost státu a řekl, že to je poslední nárok, který církev vznesla. A nyní přišly takzvané restituce  církevního majetku  s přesunem valastnictví na někoho, kterému nikdy v plném slova smyslu nepatřil. A podle kanonického práva je ekonomicky církev spravována jednotně. Takže tento majetek bude vlastně spadat pod vatikánskou centrálu.

Co se bude dít dále, o tom asi ví nejvíce vedoucí správy majetku pražském arcibiskupství Karel Štícha, který je zároveň činný v realitních firmách Duplicatus Real 24. Půjde o miliardy, které se dají vydělat na operacích s pozemky a lesy.  Kromě finančního odškodnění, které se vyšplhá s léty na řád přes 130 milard. Dal jsem si tu práci a zmapoval majetkové nároky církve,ale mých znalostí nikdy nevyužila ani má vlastní strana. Jakou hodnotu má tato údajná restituční tečka za letitými spory, ukazuje to, co dorazilo ze svatovítské kapituly na Správu Pražského hradu v srpnu 2013. Kapitula, údajně bez vědomí a souhlasu pražského primase Dominika Duky, požaduje devět objektu a deset pozemků na Pražském hradě.

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
A konečná tečka se mění v dvojtečku. Smazána jsou prohlášení Casaroliho z 80.let minulého století, biskupské konference v podzimu 1990, kardinála Tomáška ze srpna 1991 po výčtovém zákonu z 1. 8. 1991. K smíchu je dohoda Dominika Duky a Václava Klause z května 2010, podle níž měly spory kolem Pražského hradu ustat.  Předkládané zákonné opatření Rusnokovy vlády nazval strážce normálních poměrů a demokracie  a strůjce církevně restitučního megatunelu Miroslav Kalousek „vulgární politickou pornografií“. Možná to někoho má před volbami zviditelnit. Třeba ministra vnitra Pecinu. Ale svatovítská kapitula asi kalkulovala se zmatkem před volbami také. Kdyby po dodání potřebných dokumentů nebyla žádná reakce státu, musely by být majetky vydány po 8. únoru 2014. Tedy, času není nazbyt. Jinak se možná dočkáme dalších překvapení. 

Třeba má ale církev s takto nabytým majetkem ušlechtilé plány. Vzpomínám si na příběh jednoho svatého. Jmenoval se svatý Kryšpín a kradl usně, aby z nich vyráběl pro chudé boty. Co se získaným majetkem podnikne církev?

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.