Ransdorf (KSČM): Konkurs na hostinského od výčepu nebo na ministerského předsedu?

05.10.2013 0:00

Volby jsou prý svátek demokracie. Politici občanům sugerují, že volby jsou časem lásky a krásných úmyslů a předsevzetí.

Ransdorf (KSČM): Konkurs na hostinského od výčepu nebo na ministerského předsedu?
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Lidé si snad ve své fantazii spřádají sny a představy o lepším zítřku, ačkoliv nevím, naštvanost na politiky a nedůvěra vůči ní jsou na vzestupu. Volby by měly být čas obnovy, jako když se příroda probouzí a zlé časy zimy jsou už pryč. Kdyby to ovšem záviselo jenom na té předchozí vládě, tak by zima neodešla nikdy. Protože mráz v našich krajích přichází ze Strakovky. Nečasova  vláda byla symbolem nepohody, nejistoty, úzkosti a obav z budoucnosti. Proč? Protože uměla  jen škrtat a likvidovat to, co ještě nějakým zázrakem fungovalo. Tvrdili nám, že to prý jinak nejde. Neměli totiž fantazii. A tak si vybavuji myšlenku dánského filosofa Sørena Kirkegaarda, který nám sděluje, že buržoust prostě nemá fantazii, ať už je hostinský od výčepu nebo ministerský předseda. Pan Nečas nebyl bohužel hostinský od výčepu, ale ministerský předseda.

 Fantazii neměl ale žádný člen oné vlády. Bylo to vše bez myšlenky, bez nápadu, jen uboze upachtěné. Betty Mc Donaldová vydala knihu Kdokoli může dělat cokoli. A tak v Nečasově vládě byl chemik ministrem financí, lesník ministrem zahraničí, anesteziolog ministrem průmyslu, učitelka z družiny převzala po dentistovi ministerstvo kultury, elektrotechnik rozvrátil ministerstvo práce a sociálních věcí, taxikář vedl ministerstvo vnitra a tomu všemu šéfoval plazmový fyzik Nečas.

Vláda všeobecného rozkradení už zapomněla na vyhlášení pana premiéra před volbami 2010: nestrpím korupci ani ve vládě, ani v ODS. Podle Nietzscheho prý člověka charakterizuje jeho schopnost slibovat. V tom smyslu byla Nečasova vláda hodně lidská. Ale my si myslíme, že člověka charakterizuje jeho schopnost si vytvořit distanci a překonávat problémy. Věci musí jít jinak. Akceptovat status quo znamená přijmout úpadek. A tak spřádejme sny a představy o tom, co bude jinak, až Němcovou, Kubu, Schwarzenberga i Kalouska a mnohé další pošlou voliči do politického důchodu. Protože my všichni, jak tu jsme, nejsme buržousti a fantazii máme. I když je česká volební kampaň upachtěná, bez myšlenek a fantazie, bez schopnosti se bavit. Jak to zpíval o buržoustech Jacques Brel? Že jsou cochons? To raději nebudu ani překládat. Byla přece i jiná buržoasie, jejíž dynamiku a velké civilizační dílo Marx hodnotil s uznáním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.