Ransdorf (KSČM): Obamův sen zkroutit ruce těm, kteří neposlouchají

08.03.2015 11:28

Všichni musí dělat to, co chceme.

Ransdorf (KSČM): Obamův sen zkroutit ruce těm, kteří neposlouchají
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Obama má svůj sen. Horoval o něm v poselství Unii, jak je Unie pevná a silná, krize je pryč a ekonomika funguje. Nezmínil se o tom, že USA se podílejí na světové spotřebě zboží jen 76% předkrizové úrovně a že ve srovnání s úrovní před krizí se podařilo přitáhnout v období 2012/2013 odjinud pouze 57% kapitálu.

Obama pověřil ekonomickou agendou své vlády Timothy Geithnera a Lawrence Summerse, tedy Clintonovy lidi. Ti stáli (samozřejmě že s mnoha jinými) u zrodu jevu, že se finanční sektor zcela vymkl kontrole. Summers dokonce zakázal regulace finančních derivátů, které nazval známý investor Warren Buffett finančními zbraněmi hromadného ničení. Jak potom mohlo vypadat plnění Obamových slibů z knihy Změna, které můžete věřit? Bledě. Obama pomohl především bankám. Čtyři z jeho miláčků na Wall Streetu mají větší aktiva, než je HDP zbytku zemí světa.

Obama, s podporou těchto nenažranců za zády, vyřkl 11.2.2015 pro celostátní síť VOX pozoruhodnou myšlenku, která by neměla zapadnout: "Nyní musíme mít nejsilnější vojenskou sílu světa a příležitostně musíme zkroutit ruce zemím, které by nebyly ochotny dělat to, co potřebujeme, aby dělaly". (Now we have got to have the strongest military in the world and we occasionally have to twist the arms of countries that wouldn´t do what we need them to do).

Nevím, zda mezi tyto země může patřit Česká republika, člen NATO. Ale někteří čeští politici sem chtějí dostat naše "americké přátele" stůj co stůj. Vondra, Telička, celá skupina politiků TOP 09. U Vondry se tomu nedivím, vždyť byl ve zprávách Wikileads označen jako klíčový muž amerického vlivu v ČR. U Teličky jsem byl nejdřív v rozpacích, ale konečně začínám rozumět lecčemu z jeho vyjednávacího úsilí při vstupu ČR do EU. TOP 09 je pro svou "intelektuální úroveň" mimo diskusi, europoslanec Štětina také.

Nevěřil jsem, když před prvními Obamovými volbami jeden starý politolog, na jehož jméno si už nevzpomínám, upozorňoval na to, že za Obamou je stín starého lišáka Zbigniewa Brzezinského a že Obamovým cílem se stane Rusko a Čína. Výstrahy onoho starého pána se mi vybavily až v souvislosti se současnou démonizací Putina. Do protiputinovského štvaní se zapojila i bývalá ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clinton, dost možná budoucí kandidátka na úřad amerického prezidenta. Vyslovila se, že Putin je novodobý Hitler.

Rusko je tu znovu jako nepohodlný hráč od gruzínské krize roku 2008, kdy Gruzínci, popíchnutí a vycvičení Američany, vtrhli do Jižní Osetie. Americká intrika sice nevyšla, ale USA neustále tlačí na to, aby Gruzie vstoupila do NATO. To ještě žila koncepce známá pod zkratkou GUUAM (Gruzie-Ukrajina-Uzbekistán-Ázerbajdžán-Moldova), zaměřená na obklíčení Ruska.

Ukrajina je svědectvím, že myšlenka obkličování Ruska zas tak úplně nezapadla. Je silný tlak na rubl, snaha podkopat ekonomiku Ruska, zákon 2277 zaměřený na změnu režimu v Rusku. Rusko a Čína byly podle Paula Craiga Robertse donuceny k užší koordinaci své ekonomické i vojenské obrany a Rusko přijalo 26.12. 2014 novou vojenskou doktrínu, která na základě citací fakt konstatuje, že USA a NATO představují hlavní vojenskou hrozbu existenci Ruska jako suverénního a nezávislého státu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dosáhl zavedení dvou nových systémů mezikontinentálních balistických raket a v roce 2016 plánuje vyzbrojit armádu novými obrannými systémy, schopnými eliminovat účinnost dosavadních amerických protibalistických raket. Myslím, že ozbrojená konfrontace nebude, i když by si ji šílenci, kteří v roce 2002 zrušili dohodu ABM (která vydržela od roku 1972) přáli. Rusko a Čína se spíše pokusí v duchu učení Mistra Suna využít ve svůj prospěch chyb v činnosti protivníka v ekonomické oblasti. USA jsou zranitelnější v oblasti financí víc, než se běžně soudí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…