Ransdorf (KSČM): Šídlo je z pytle venku

21.10.2013 8:00

Laskavý čtenář si jistě vzpomene, že Václav Klaus nedávno obdržel v USA Truman-Reaganovu cenu za zásluhy v boji proti komunismu. O Klausových skutečných zásluhách se vyslovím v tomto článku.

Ransdorf (KSČM): Šídlo je z pytle venku
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Kdysi jsem četl paměti jednoho křesťanského misionáře v Tichomoří. On se nejprve naivně domníval, že domorodce pro křesťanství získá tím, že jim sdělí, že se v neděli nepracuje. Zjistil však, že se na těchto krásných a požehnaných ostrovech nepracuje ani jeden den v týdnu. Zkusil to pak s bojem proti hříchu. Ale ti šťastlivci vůbec pojem hříchu neměli. Misionář, jehož jméno jsem zapomněl, dokonce s úžasem uváděl, že nevědí nic o majetku, nerozlišují to, co je moje a co je tvoje. Veděl, že majetek a vědomí hříchu si jsou blízko. A tak popisuje, že nejdříve musel naučit domorodce hřešit, aby pak mohl bojovat proti hříchu. A uspěl. Křesťanství zvítězilo. Častokrát jsem si říkal, že příběh Klausovy ekonomické reformy je v mnohém podobný.

Osmého března 2013  přinesly Hospodářské noviny zajímavý rozhovor s Janem Stráským. Býval to kdysi blízký spolupracovník Václava Klause a také poslední federální premiér. Média ho vesměs ignorovala, politická scéna ho přešla mlčením, dokonce i ty strany, které by měly mít zájem o něm nemlčet. Jan Stráský přiznal, že ekonomická reforma spojená s Václavem Klausem, Vladimírem Dlouhým, Tomášem Ježkem, Karlem Dybou a dalšími byla ve skutečnosti rozkradením národního majetku.  A to rozkradením vědomým.

 

Začněme kupónovou privatizací. Byla cestou ke zbohatnutí vyvolených, k vytvoření vlastnické základny nového režimu. Stráský říká: „A pokud jde o to kradení: ano, jedna cesta, jak nechat lidi zbohatnout, je nechat je krást. Cesty, jak nechat lidi zbohatnout, jsme hledali.“ Jan Stráský tak dal nahlédnout do dílny a myšlenkového světa „reformátorů“, kteří neodpovědně hazardovali s majetkem nás všech. Ten hazard se jmenoval privatizace.  V procesu privatizace byla rozkradena nejméně jedna třetina národního majetku.

Jan Stráský rozlišuje čtyři druhy privatizace. První jsou různé formy restituce, k nímž měl Klaus, jak popisuji v Anatomii parlamentu (www.ransdorf.com) původně vysloveně odmítavý vztah. Druhý byl prodej do českých rukou, ale tam bylo málo prostředků k dispozici (320 mld. Kčs na úsporách). Třetí forma byl prodej „cizímu, západnímu kapitálu“, což Klaus také nepreferoval. Čtvrtý způsob převládl. Bankám spojeným se státem (a které založily většinu privatizačních fondů)  byla svěřena úloha dát vyvoleným úvěry na nákup podniků. S vědomím, že někdo to vrrátí a jiný nevrátí. To druhé mělo převahu, nevracení. Stráský konstatuje: „...to tak bylo, a dokonce bych musel říct, že to tak bylo vědomě. My jsme si to spočítali, že není jiná cesta než do toho zatáhnout banky, aby našim lidem půjčily, i když to někdo zaplatí a jiný ne. A nezaplatilo se toho hodně, odepisovaly se stovky miliard.“

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
Kdo to byli ti „naši lidé“? A proč dlouho chyběl bankovní dohled hodný toho jména? Proč měli mít privatizátoři náskok před právníky? Stráský ukazuje důvod. Cílem bylo vytvořit stabilní majetkové opory režimu, vrstvu, která bude nový režim podporovat. A ČSSD se příliš neodlišila  přes všechny Zemanovy výkřiky od klausovské cesty;  přechod ke kapitalismu u nás nadlouho dovršila a provedla sanaci bank, kterým uvedená operace a spousty špatných úvěrů pouštěly žilou.

Stojí za to si připomenout výrok profesora Oty Šika ze začátku reforem v roce 1990. Šik si tehdy promluvil s otci ekonomického zázraku, který Klausovi lidé slibovali. Zdrceně se vyjádřil: „Dopadne to špatně. Ti chlapci nevědí o ekonomii nic. Myšlením to jsou zastydlí marxisté, sociální inženýři, kteří jsou přesvědčeni, že stačí jenom najít a mocensky prosadit jedinou správnou ideologii – a všechno pak půjde samo. Jenomže takhle to nefunguje. Nejde jim o to, aby hospodářství prosperovalo. Chtějí jenom moc.“

Ano, dopadlo to špatně, protože chtěli jenom moc. A teprve teď snad máme šanci to napravit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…