Ransdorf (KSČM): Z politiky odešla umělecká duše

14.08.2013 19:36

Včera jsem dostal od vedení naší politické skupiny GUE/NGL zprávu, že zemřel Lothar Bisky, bývalý předseda PDS, spolupředseda Die Linke a bývalý předseda naší skupiny. Měli jsme přátelský vztah a protože jsem byl vždy v německém prostředí a německé kultuře doma, mívali jsme dlouhé a zajímavé debaty o německé politice a kultuře.

Ransdorf (KSČM): Z politiky odešla umělecká duše
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Lothar byl vážený člověk nejen pro německé politiky od Merkelové až po představitele sociální demokracie, ale i muž s obrovským kulturním přehledem a zázemím. Stýkal se běžně s Kurtem Masurem ze slavného Gewandhauorchesteru v Lipsku, přátelil se s výtvarníky (jeho syn je žák Georga Baselitze a jeho obrazy, vypracované ve stylu s jakousi dvojí ironickou distancí k oficiální umělecké řeči do roku 1989 patří v Německu k nejprodávanějším) a vychoval mnoho filmových umělců za dob, kdy působil na Filmové akademii v Postupimi. Jeho nejmilejší žák, Andreas Dresen, pokračuje v tradici kritické a angažované kinematografie.

Se zájmem jsem poslouchal jeho vyprávění o Alexanderu Klugem, který mne zaujal svou trilogií DVD Marxův Kapitál a čtyřdílným pokračováním o současné krizi Plody důvěry. Kluge je i významný romanopisec a filmových snímků má zatím za sebou 51. Lothar plánoval, že ho na základě přátelství pozve k diskusi na naši frakci. Tento záměr, bohužel, už nebude uskutečněn. Škoda. Lothar dokázal vykládat zajímavě i svém dětství a mládí, které strávil stejně jako Günther Grass, se kterým si tak rozuměl, v Gdaňsku. V té době žili v tom městě Němci, Poláci i Kašubové (Donald Tusk, polský politik z tohoto města je Kašub a tak Lothar žertem mluvil o podvratné kašubské menšině: totiž o sobě, Grossovi a Tuskovi). Jeho nonkonformismus a neortodoxní názory na kulturu a na německou tradici byly známé. Když jsem o potkal a oslovil ho „junger Bursch“, vždy se smál. Jeho smích byl otevřený a upřímný. Bude nám všem chybět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce