Řezníček (Zelení): Vyzve Olomoucký kraj vládu k ukončení spalování uhlí v roce 2033?

17.02.2021 18:04

Krajská komise pro životní prostředí usiluje o dřívější konec spalování uhlí v České republice. Na svém jednání doporučila, aby Olomoucký kraj vyzval vládu k opuštění uhelné energetiky k roku 2033, nikoli roku 2038, jak navrhuje vládní uhelná komise. O jejím návrhu teď bude jednat Rada Olomouckého kraje.

Řezníček (Zelení): Vyzve Olomoucký kraj vládu k ukončení spalování uhlí v roce 2033?
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Olomoucký kraj má nyní oficiální možnost vyjádřit se k termínu konce uhlí v ČR v rámci mezirezortního připomínkového řízení, do nějž poslal závěry uhelné komise ministr průmyslu a obchodu Havlíček. Lhůta pro podání připomínek končí 18. února.

„Pan ministr Havlíček na vládě zjistil, že nemá pro konec uhlí v roce 2038 dostatečnou podporu. Proti jsou všichni ministři za ČSSD i ministři Brabec a Blatný za ANO. Materiál tak musel stáhnout a získat si čas mezirezortním řízením,“ vysvětlil aktuální situaci předseda komise pro životní prostředí Daniel Řezníček (Zelení).

Kromě toho, že spalování uhlí přispívá emisemi CO2 ke globální změně klimatu, má i výrazně negativní zdravotní dopady na lidský organismus. Na ekonomicko-sociální transformaci uhelných regionů bude v následujících letech možné čerpat miliardy korun z fondů EU v rámci tzv. Zelené dohody pro Evropu.

„Aktuální vývoj okolo závěrů uhelné komise a postoj jednotlivých ministrů dávají za pravdu ekologickým organizacím, které poukazují na to, že rok 2038 je příliš konzervativní. Energie z uhlí bude již po roce 2030 vzhledem k rostoucí ceně emisních povolenek tržně nekonkurenceschopná a k odklonu dojde tak jako tak. Je lepší se na něj připravit, než si jej nechat spadnout na hlavu,“ dodává Řezníček.

Na jednání Rady předloží doporučení komise, a své podpůrné stanovisko pro něj, společně náměstek pro regionální rozvoj Jan Šafařík (Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj) a radní pro životní prostředí Martin Šmída (Piráti).

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.