Richterová (Piráti): 60 % z platu není žádná hitparáda

31.10.2018 12:17

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 31. října 2018 k návrhu vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce a některé další zákony.

Richterová (Piráti): 60 % z platu není žádná hitparáda
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Děkuji za slovo. Jelikož tato Sněmovna přestala využívat řádnou rozpravu a uvrhla se do dvouminutových faktických poznámek, tak alespoň jednu věc zdůrazním, která ještě vůbec nezazněla a je to právě ten podstatný fakt. A sice my se nebavíme o nulové spoluúčasti. My se bavíme pouze o tom, že z nulového proplácení v prvních třech dnech nemoci má být proplácení ve výši 60 % platu. To je stále velice citelná spoluúčast. Ten, kdo je nemocný a má ten plat, nebo mzdu nízkou, tak to stejně velice výrazně pocítí.

Čili ten jaksi odstrašující efekt tam stále zůstává. 60 % z platu z prvního týdne nemoci. To si můžete všichni spočítat, že to zkrátka není žádná hitparáda, pokud počítáte s každou stokorunou. Tak tam opravdu pořád ten vyvažující prvek spoluúčasti je. Tahle věc tady nezazněla a proto jsem ji v této faktické poznámce chtěla zdůraznit.

Zároveň jsem se ještě stručně chtěla fakticky vyjádřit k té debatě o tom, jaký máme rozbujelý sociální stát. Je dobré si uvědomit, že máme stát, který počítá s tím, že se ne všichni chovají zodpovědně, že nemoc může přijít na kohokoliv a proto systém musí být nastavený takovým způsobem, aby právě i v případě krátké, nebo delší nemoci někoho, kdo s tím nepočítal, tam nějaká ta fungující sociální síť byla. Jsem ráda, že náš stát je takto nastavený. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců Pirátů.)

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…