Richterová (Piráti): A co dohodáři, kteří nedostali žádný příspěvek?

13.05.2020 18:16

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. května k programu jednání

Richterová (Piráti): A co dohodáři, kteří nedostali žádný příspěvek?
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Vážené kolegyně a kolegové, Já pro vás mám návrh nového bodu této schůze, návrh hovořit o řešení pro ty skupiny lidí, na které se při současné krizi zapomnělo. Je to něco, co tady za Piráty zmiňujeme opakovaně. Jediné, co tato Sněmovna přijala, byla podpora pro lidi, kteří pracovali na dohody, platili pojistné, odváděli pojistné a tak dostali ošetřovné. Ale stále tady zůstávají desítky a desítky tisíc lidí, kteří pracovali na dohody, odváděli pojistné a nedostali ani malý kompenzační příspěvek a jsou v dost velkém průšvihu, mnozí z nich. Stejně tak tato vláda bohužel zapomněla řešit složitější skupinu, a sice lidí pracujících na živnostenský list, kteří mají zaměstnanecký úvazek. Bohužel, pan poslanec Onderka načetl pozměňovací návrh, který tak složitě se snažila jeho strana alespoň trošku napravit tím, aby kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné byl alespoň možný, když je člověk zaměstnaný např. dohodou o pracovní činnosti jako učitel, když na malý úvazek učí.

Ale zase, ačkoliv jsem ráda, že toto zmínění tohoto příliš tvrdého opatření se i nám jako Pirátům povedlo prosadit, tak pořád to neřeší celou tu širokou skupinu osob samostatně výdělečně činných, které jako hlavní příjem měly tu samostatnou činnost, mohly by prokázat, že o ní přišly, ale protože mají maličký zaměstnanecký úvazek, tak mají smůlu. A stejně tak tady vládní koalice zamítla odpustit platby za zdravotní pojištění osobám bez zdanitelných příjmů, čímž jediná možnost pro ně, pokud přišly o své drobné příjmy, které v naprosté většině tito lidé měli, je zaregistrovat se na živnostenském úřadě a po tu dobu odpuštění plateb být živnostníky.

Já chci zaměřit vaši pozornost na ty dohodáře, kteří nedostali žádný příspěvek, a na ty osoby samostatně výdělečně činné s malým úvazkem. Chci upozornit, že dnes jsem se na výboru pro sociální politiku znovu ptala na dávky mimořádné okamžité pomoci, protože to je to, co zbývá těmto lidem, když jsou už úplně nejvíc na dně. A ano, zlepšilo se to čerpání, ale jenom asi na 50 % podaných žádostí, protože jsou stále, logicky jsou to individuálně posuzované žádosti, velmi přísné a je toho potřeba hodně doložit. A protože nám v našem poslaneckém klubu nepřijde fér, že lidé, kteří řádně pracovali, jenom sledují, jak jiné skupiny ty příspěvky a alespoň nějaké kompenzace dostali, a oni nic, tak projde-li tento bod, bod Skupiny, na které vláda zapomněla, tak bych v usnesení navrhla, abychom vyzvali vládu, aby nalezla shodu na tom, jak nějakým nižším, ale přece jen nějakým kompenzačním příspěvkem podpořit ty výše uvedené skupiny lidí, lidí, kteří pracovali, a nyní nemají nárok v podstatě téměř na nic. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice