Richterová (Piráti): Chceme finanční udržitelnost a zároveň předvídatelnou stabilitu

23.06.2022 17:35

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 23. června 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

Richterová (Piráti): Chceme finanční udržitelnost a zároveň předvídatelnou stabilitu
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Olga Richterová na Primě CNN

Já děkuji za slovo. Jenom k té nule, která tady tak výhrůžně zaznívá. Dovolila bych se vrátit zpátky k té debatě o veřejném zdravotním pojištění, o pojistném a k tomu, že přece to byla minulá vláda, která řešila to reagování jaksi způsobem nahodilým. A my jsme vláda, která chce, aby se navyšovalo předvídatelně v dobách, které nečelí nepředvídatelné situaci, aby byla jasná valorizace. Valorizace podle růstu cen, podle růstu mezd, valorizace, která bude umožňovat plánování. A co je ještě důležitější, stabilitu. Tato valorizace je předmětem pozměňovacího návrhu, který představí pan kolega Tom Philipp. Takže jenom jsem chtěla zdůraznit, opravdu není v žádném případě pravda to, co tady říkala paní předřečnice. Klíčové je, že my chceme finanční udržitelnost a zároveň předvídatelnou stabilitu.

Pak je tady ale ještě jedna věc, kterou chceme a kvůli které vystupuji, a to je prevence. Předcházení těm věcem, kterým předejít lze. Myslím, že se s mnohými shodnu, že to je nejlevnější varianta, předejít nějaké nemoci třeba v důsledku neblahého životního stylu, nebo předejít prohloubení nějakého průšvihu třeba v důsledku toho, že lidé nemají peníze na vhodnou dietu. A právě proto tady chci jenom stručně představit pozměňovací návrh, který je připravený ruku v ruce s panem ministrem zdravotnictví, který je prodiskutovaný na úrovni ministerstva.

Jde o to, že jsme s kolegou Josefem Pavlovicem upozornili, že navýšení fondu prevence dnes pro zdravotní pojišťovny není možné nad určitý limit, až by bylo vhodné tento limit zvýšit. Co to může prakticky znamenat? Prakticky si to představte tak, že tam, kde nyní dostanete třeba příspěvek na sportovní kroužek pro dítě z fondu prevence vaší pojišťovny, a dnes je třeba ve výši 500 korun na rok, tak když se ta pojišťovna rozhodne, že se ty fondy navýší a že tyto částky zvýší, tak by potom jí to finančně mohlo vyjít třeba na příspěvek 1 500 na rok. Tady ta mechanika se ale netýká pouze třeba toho plavání nebo příspěvku na sportovní kroužky dětem, ale týká se i podpory opravdu zdravotně znevýhodněných pojištěnců. Jde o příspěvky na diety, pomůcky například pro diabetiky či peníze na psychosociální podporu. Takže ta prevence, o které nyní hovoříme, je opravdu velmi široká a sahá těmi možnostmi, tím rozpětím, až skoro, dalo by se říci, k něčemu, co by mělo být součástí léčby. Proto mi to velmi leží na srdci a proto jsem velmi ráda, že jsme se na tomto shodli.

Tahle možnost, kterou dáme zdravotním pojišťovnám, je samozřejmě vyladěná tak, aby se týkala všech zdravotních pojišťoven, které zde máme. Dnes jsou totiž možnosti financování fondu prevence nastavené rozdílně mezi VZP a zaměstnaneckými zdravotními pojišťovnami a to, jakým způsobem to upravujeme, si myslím, že je velmi ku prospěchu pojištěnců, nás, lidí žijících v této zemi, a že do budoucna tak naplníme jeden z našich bodů programového prohlášení naší vlády, a sice právě funkční trvalou podporu prevence, předcházení problémům, dříve než vzniknou.

Ještě jednou chci podpořit kolegy, se kterými jsme na tom pracovali, na téhle věci. Současně se omlouvám z následující debaty, poněvadž se dnes koná také fórum rodinné politiky. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…