Richterová (Piráti): Co jste od srpna udělal pro dodání vakcín?

04.02.2021 16:47

Otevřený dopis premiéru Babišovi s otázkami na jeho jednání s výrobcem očkovací vakcíny firmou Novavax, které proběhlo v létě předchozího roku.

Richterová (Piráti): Co jste od srpna udělal pro dodání vakcín?
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Olga Richterová, poslankyně Pirátů a místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví, se v otevřeném dopise obrátila na premiéra Andreje Babiše s otázkami na jeho jednání s výrobcem očkovací vakcíny firmou Novavax, které proběhlo v létě předchozího roku. Podle premiéra Babiše čeká ČR ve druhém kvartálu 350 tisíc očkovacích dávek, zatímco Jižní Korea dokázala zajistit dodávku 40 milionů dávek. „Vaše vyjednávání nelze v porovnání s Jižní Koreou zhodnotit jako úspěšné,“ uvedla v dopise Richterová. Firma má přitom výrobní závod přímo v ČR.

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí

„Objem dávek, které firma dodá do Jižní Koreje, poměrově odpovídá 8 milionům dávek pro ČR. Tyto dodávky jim mají dorazit už v tomto měsíci. A pan premiér se chlubí dodávkou 350 tisíc pro nás ve druhém kvartálu tohoto roku. Jako koordinátor pro očkování zcela selhal a jeho způsob řízení bohužel ohrožuje na životech ty nejohroženější.  Návštěvu ve firmě Novavax přitom na sociální síti prezentoval již v srpnu 2020,“ podivila se Richterová.

Piráti už v na konci roku 2020 apelovali na vládu, aby zveřejnila podrobný plán pro vakcinaci proti koronaviru, v prosinci se obrátili na ministra zdravotnictví Blatného s žádostí o zveřejnění plánu vakcinace. V lednu Piráti vyzvali kabinet k upřesnění kritérií pro přednost v očkování a vyzvali k zařazení nejen opomenuté skupiny pacientů, ale i mediky, dobrovolníky a další lidi v nemocnicích a sociální péči a zpochybnili prioritní očkování některých úředníků.

„V lednovém dopisu, na který jsme dosud nedostali odpověď, jsme se také zajímali, zda vláda zvažuje nakoupit i vakcíny po vzoru Velké Británie nebo USA, aby jich byl zajištěn dostatek pro české zájemce. A v polovině ledna systém očkovacího registru Ministerstva zdravotnictví krátce po spuštění zkolaboval,“ připomněla Richterová nejnovější peripetie vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.