Richterová (Piráti): Individuální přístup. A komunitní bydlení

01.08.2022 7:37 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k transformaci sociálních služeb pro lidi s postižením

Richterová (Piráti): Individuální přístup. A komunitní bydlení
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Spousta skvělých řešení napříč republikou – jen se o nich málo ví!

Jak důležitá je transformace pro lidi s těžkým zdravotním postižením? Nesmírně. Malé komunitní domácnosti pro lidi se zdravotním postižením na Vysočině ukazují, jak významná je práce zdravotně-sociálních koordinátorů, kteří umí rodiny rychle nasměrovat, a jak důležité je, aby lidé žili v domácím prostředí.

Na pozvání pirátské náměstkyně hejtmana kraje Vysočina jsem se zúčastnila výjezdu do Jihlavy. Kromě setkání s vedením kraje jsem navštívila také komunitní bydlení pro osoby se zdravotním postižením a denní stacionář pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením & také komunitní bydlení se zvláštním režimem pro osoby s poruchami autistického spektra s rizikovým chováním v Třešti a v Horní Cerekvi.

Jaký je přínos transformace pro lidi s těžkým zdravotním postižením?

Rodiny jezdí za klienty mnohem častěji. Do domácností, kde je maximálně 6 osob, a kde má každý svůj pokoj a pak jeden společný obývací prostor, se příbuzní vracejí mnohem více.

Stoupá kvalita života klientů i zaměstnanců – ačkoliv na nich leží i veškerá praktická podpora (vaření, praní, úklid), co nejvíce toho dělají spolu s klienty, a život se tak více podobá normální domácnosti. Včetně individuálního přístupu.

Navíc zaměstnanci vidí smysluplnost vlastní práce, vidí, jestli se klienti zlepšují a vidí, že i ti s nejvážnějšími postiženími dělají obrovský pokrok. Důvodem je právě individuální přístup. A komunitní bydlení.

Vysočina nyní má 27 lokalit s existujícími komunitními domácnostmi. Pro ně vybírají takové obce, kde je pošta, lékař a obchod – prostě běžná dostupnost služeb. Obce si vyměňují zkušenosti, a starostové jako partneři pomáhají zapojení těchto domácností do fungování v komunitě. Pokud máte zájem dozvědět se víc, určitě napište a propojím vás.

Každopádně velká inspirace a respekt!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…