Richterová (Piráti): Manipulátorům se musíme postavit

28.04.2023 19:05 | Tisková zpráva

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová vyhrála na konci minulého roku pravomocně soudní spor s dezinformátorkou Nelou Liskovou, která o ní vědomě šířila poškozující lži na internetu. Soud dezinformátorce nařídil zaplatit pokutu ve výši 50 tisíc korun. Olga Richterová daruje odškodné v plné výši neziskovým organizacím, které bojují s dezinformacemi, násilím či podporují mediální vzdělávání na školách.

Richterová (Piráti): Manipulátorům se musíme postavit
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Obdarované organizace jsou celkem čtyři, konkrétně Manipulátoři.cz z.s., Evropské hodnoty z.s., Člověk v tísni, o. p. s. a In IUSTITIA o.p.s., která finance použije konkrétně na ochranu lidí vystavených předsudečnému násilí na sociálních sítích.

„Šířit o někom lži na internetu, strašit občany nebo se uchylovat ke kyberšikaně opravdu není v pořádku. Manipulátorům se musíme postavit. Jejich obětí už dávno nejsou jen veřejně činní lidé, ale i běžní občané nebo u kyberšikany dokonce i děti. Můj soudní spor byl o tom ukázat, že je potřeba se ozvat, že to má smysl. Ihned po vynesení rozsudku jsem uvedla, že odškodněním podpořím další boj proti dezinformacím, šikaně nebo rozvoj vzdělávání. Nyní svůj slib plním a peníze zasílám,“ uvedla Richterová.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28098 lidí

Dezinformátorka Nela Lisková v roce 2019 opakovaně na internetu sdílela lživý text, že chce Olga Richterová do Česka přijmout tisíce uprchlíků z Afriky a rozdat jim startovací byty pro mladé. Lži byly doplněny smyšlenými citacemi Richterové a falešnými pirátskými vizuály včetně loga. Lisková šířila dál manipulace i poté, co byla upozorněna na to, že se zprávy nezakládají na pravdě. Olga Richterová proto celou věc předala soudu, který rozhodl v její prospěch, dezinformátorce uložil pokutu a také jí nařídil zaplatit náklady soudního řízení.

„Dělám poctivou politiku. Respektuji odlišné životní zkušenosti a postoje. Nebojím se debaty ani výměny názorů. Je pro mne ale naprosto nepřijatelné, když se někdo snaží prosazovat své názory pomocí lží a podvodů. A v tomto případě opravdu nešlo o nějaký nevinný vtípek. Ta lež o rozdávání bytů uprchlíkům z Afriky poškodila nejen mne, mou rodinu a spolupracovníky, ale také vedla některé uživatele sociálních sítí k posílání velmi agresivních výhružek či nenávistných zpráv. Dezinformace, kyberšikana a různé internetové útoky opravdu nejsou ničím výjimečným a pokud nedáme jasně najevo jejich iniciátorům, že rozhodně nejsou nedotknutelní, ale platí pro ně zákony jako pro kohokoliv jiného, nic se nezmění. Peníze teď alespoň podpoří boj proti těmto projevům,“ dodala Richterová.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

dávám těm nulám čas tak max. do podzimu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 28.04.2023 19:15:08

|  7 |  0

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.