Richterová (Piráti): Musíme ulevit těm nejohroženějším

02.12.2022 10:46

Piráti podpoří navýšení přídavků na dítě i životního a existenčního minima. Prosazují také zlepšení příspěvku na bydlení

Richterová (Piráti): Musíme ulevit těm nejohroženějším
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Richterová

Sněmovna včera schválila Piráty podporované rozšíření a navýšení přídavků na dítě, životního a existenčního minima i další vylepšení u příspěvku na bydlení. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
Návrhy, které dnes projednala Poslanecká sněmovna, prosazovali řadu měsíců. „Naším dlouhodobým tématem je podpora rodin a pomoc lidem ve složitých životních situacích. Současná krize dopadá na mnoho domácností a musíme dělat všechny kroky pro to, abychom těm nejohroženějším z nich ulevili,“ okomentovala Olga Richterová, poslankyně a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty. Uvedené změny Sněmovna projednala ve zkráceném režimu, aby se pomoc k lidem dostala co nejrychleji. 

Poslanecká sněmovna včera schválila zvýšení přídavků na dítě. Na základě kompromisní koaliční dohody jde o navýšení 200 Kč měsíčně na každé dítě v domácnosti. „Díky novele se přídavek zvýší o dvě stě korun na jednoho potomka, tedy čtyři sta korun pro rodiny s dvěma dětmi, což v tíživé situaci může rodinám trochu ulevit. Za Piráty jsme prosazovali i vyšší částku, jde ale o přijatelný kompromis vyjednaný s ministrem práce a sociálních věcí,“ uvedla Olga Richterová.

Součástí schválené úpravy je i změna ve vyplácení příspěvků na bydlení. Richterová letos uspěla s prosazením zjednodušení nezbytné administrativy. A řeší i další opatření: „Dlouhodobě usilujeme o férové nastavení tzv. normativních nákladů na bydlení, z nichž se příspěvek i jeho výše odvozují. Cílem je skutečně ulevit i jednočlenným či dvoučlenným domácnostem, třeba seniorům, kteří z pomoci v bydlení jinak mohou propadávat. A výši příspěvku spravedlivě nastavit podle reálných nákladů a místa bydliště.“

Piráti usilovali také zrušení tzv. fikce příjmů pro výpočet příspěvku na bydlení. „Kvůli špatnému nastavení výpočtů docházelo k paradoxům, že si některé nízkopříjmové domácnosti po zvýšení životního minima pohoršily. To jsme dnes změnili,“ popsala místopředsedkyně Sněmovny.

Olga Richterová uvedla, že vláda se již shodla i na navýšení životního a existenčního minima o 5 procent, které umožní dosáhnout na příspěvky více rodinám. „Jde o klíčové opatření, protože od existenčního a životního minima se odvíjí například i příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc či zmiňovaný příspěvek na bydlení,“ uzavřela Richterová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…